nieuws

‘Bezuinigingen op technieklokalen funest voor installatiebranche’

bouwbreed 9

‘Bezuinigingen op technieklokalen funest voor installatiebranche’

Bezuinigingen maken het inrichten van praktijklokalen voor techniekopleidingen onmogelijk. Dit is een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van het vak techniek binnen het  voorbereidend beroepsonderwijs (vmbo) Dat schrijft  UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiesector, aan de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs.

De ondernemersorganisatie verwacht dat als de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Dekker (onderwijs) doorgaan, de techniekopleidingen binnen het vmbo jaarlijks 10 tot 15 procent minder te besteden zullen hebben. Volgens UNETO-VNI is technisch praktijkonderwijs niet mogelijk zonder goede faciliteiten. Juist die zullen door de bezuinigingen van vele honderdduizenden euro´s worden getroffen. 

Middelen nodig

“Er zijn middelen nodig om extra apparatuur en materialen aan te schaffen en te onderhouden”, zegt Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI. “Een werkplaats kost al snel een half miljoen euro. In de bekostiging die de staatssecretaris nu voorstelt, ontbreekt dat geld gewoonweg.”

Ze vreest dat als de plannen ongewijzigd worden doorgevoerd, een fors aantal techniekopleidingen de deuren noodgedwongen zullen sluiten. De brancheorganisatie wijst erop dat de vooruitzichten voor de sector prima zijn. Er is de komende jaren werk voor minimaal 2600 nieuwkomers. Dit is te danken aan de groeiende vraag naar energiezuinige woningen en gebouwen. Ook het levensloopbestendig maken van woningen levert werk op. “Om die kansen te kunnen benutten, zijn veel geschoolde vakmensen nodig. De sluiting van techniekopleidingen zou voor de installatiebranche dan ook desastreuze gevolgen hebben”, stelt UNETO-VNI. 

Techniek Pact

De noodkreet van de ondernemersorganisatie klonk op dezelfde dag dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet weten dat de samenwerking tussen publieke en private partijen binnen het techniekonderwijs moet worden verbeterd. Het zogeheten Techniek Pact moet hierbij soelaas bieden. Dit betreft een reeks van afspraken tussen overheid en bedrijfsleven die erop zijn gericht te zorgen voor een goed opgeleide beroepsbevolking.

Reageer op dit artikel