nieuws

Architecten herstellen zich

bouwbreed 14

Architecten herstellen zich

De architectenbranche ziet voor het eerst in jaren weer tekenen van herstel. Het aantal opdrachten neemt flink toe en de orderportefeuilles zijn gevuld. Ook stijgen de honoraria licht. De gezamenlijke omzet ligt echter maar op de helft van wat architecten voor 2008 factureerden. Ook zijn de verschillen tussen de Randstad en de rest van Nederland groot.

“De resultaten van onze metingen bevestigen dat het echt beter gaat”, zegt BNA-directeur Fred Schoorl in het Fd. “Voorheen zagen we een heel voorzichtige verbetering, nu praten we over echt herstel. Het sentiment in de branche is anders.”

Werkvoorraad

Uit de halfjaarlijkse peiling die BNA laat uitvoeren door onderzoeksbureau Panteia blijkt dat de werkvoorraad voor het eerst in lange tijd is toegenomen. Gemiddeld is er nu een werkvoorraad van 4,5 maanden, daar waar architecten in de afgelopen jaren vaak niet meer dan drie maanden werk op de plank hadden liggen.

Volgens Panteia speelt het aantrekken van de woningmarkt een duidelijke rol. “Vooral de kleinere bureaus profiteren van particulieren die verbouwingen laten uitvoeren onder begeleiding van een architect.”

Broos herstel

Het tijdelijk verlaagde btw-tarief speelt ook een rol. Andere groeimarkten zijn transformatie en verduurzaming, waarbij bestaande gebouwen een nieuwe rol krijgen of structureel worden gerenoveerd.

Schoorl waarschuwt echter dat het herstel broos is. Hij ziet een tweedeling tussen de Randstad en de periferie en een duidelijke scheiding tussen woningbouw en de kantorenmarkt. Architectenbureaus blijken nog te weinig spek op de botten te hebben om te investeren in nieuwe technologie en extra personeel. 

 

Reageer op dit artikel