nieuws

Wet Asscher werkt averechts

bouwbreed Premium

Wet Asscher werkt averechts

De zorgen over de effecten van de Wet werk en zekerheid groeien met de dag. Het terugdringen van flexcontracten en aanjagen van vaste banen is mislukt.

Voorspellingen over aannemen vast personeel komen uit

Voordat de Tweede Kamer de wet behandelde, is vanuit maatschappelijke organisaties vaak gewaarschuwd dat Asschers geesteskind averechts zou uitwerken. Veel sectoren, waaronder de bouw, kenden nauwelijks ontslagvergoedingen, maar moeten die nu ineens wel betalen.

Onder meer de Aannemersfederatie Nederland heeft daar vaak genoeg op gewezen. Dat ging gepaard met de waarschuwing dat het midden- en kleinbedrijf zeer terughoudend zou worden met het aannemen van vaste werknemers. Die voorspelling is uitgekomen, niet alleen voor de bouw, maar in vrijwel alle sectoren.

Ook in de Tweede Kamer begint dit door te dringen, mede dankzij een rondetafelgesprek dat woensdag plaatsvond. Daar kwam behoorlijk wat kritiek over de tafel op het vernieuwde ontslagrecht en op de flexwet die de positie van tijdelijke werknemers moet versterken. Volgens die wet mogen minder achtereenvolgende flexcontracten worden gehanteerd en moeten flexwerkers sneller in aanmerking komen voor een vast contract. Het effect is geweest dat flexkrachten nog sneller aan de dijk worden gezet en worden vervangen door nieuwe flexkrachten.

Ontslagbescherming

Partijen signaleren nu wel verschillende problemen en hebben daarom diverse oplossingen.

Zo vindt D66 dat de ontslagvergoeding op de schop moet. Kamerlid Steven van Weyenberg meent dat de vergoeding gebruikt moet worden waar die voor bedoeld is, scholing. Ook zou gekeken moeten worden naar de ontslagbescherming bij vaste contracten. Maak het verschil met flexcontracten kleiner door iets af te halen van de bescherming bij vaste contracten en iets toe te voegen bij flexcontracten, is zijn advies.

Pieter Heerma van het CDA ziet de problemen vooral bij seizoenwerkers voor wie de regels te strikt zijn. Dat geldt met name in de tuinbouw, recreatiesector en de horeca. Daar moet dus iets aan gedaan worden.

In december stelde Asscher al Lodewijk de Waal aan als verkenner. Die moet de specifieke problemen van de wet gaan onderzoeken. Op basis daarvan zouden er dan oplossingen moeten komen. Volgende week debatteert de Kamer met Asscher over de Wet.

Reageer op dit artikel