nieuws

Westland garandeert aardwarmte

bouwbreed

Westland garandeert aardwarmte

Trias Westland speelt op zeker bij de boring naar aardwarmte in het Westland: twee boringen in plaats van één moeten de kans op succes vergroten.

De projectorganisatie wil in eerste instantie tot een diepte van ruim 4 kilometer boren. Onderzoek doet vermoeden dat daar warmte van meer dan 140 graden Celsius zit. Als dat niet zo is, wil Trias Westland (‘trias’ verwijst naar de geologische laag waaruit warmte wordt gewonnen) een boorgat op zo’n 3 kilometer diepte gebruiken. Daaruit kan warmte van ongeveer 85 graden Celsius worden gewonnen. Het businessplan rekent een thermisch vermogen voor van minimaal 25 megawatt.

De voorgenomen dubbele boring op verschillende dieptes is voor zover directeur Marco van Soerland van Trias Westland weet nog niet eerder uitgevoerd. De techniek waarmee dat gebeurt, wordt al sinds jaar en dag gebruikt in de olie- en gasindustrie. Ook de technieken waarmee de diepe aardwarmte voor de afnemers geschikt wordt gemaakt en gedistribueerd is bekend. Van Soerland rekent erop dat vijfentwintig tot vijftig glastuinders warmte afnemen. Ook de veiling van Flora Holland heeft zich gemeld.

Glastuinbouw en woningen

Ontwikkelaars van woningbouwprojecten in de omgeving van het warmtewingebied kunnen in hun toekomstige plannen eveneens gebruikmaken van de diepe aardwarmte. De precieze aantallen moeten dan wel bekend zijn, zegt Van Soerland, omdat het systeem eraan moeten worden aangepast. “Glastuinbouw heeft andere verbruikskarakteristieken dan woningen.” De temperatuur van de retourstroom bepaalt in hoge mate het rendement van het systeem. Die moet zo laag mogelijk zijn en in elk geval onder de 35 graden Celsius liggen.

De combinatie van glastuinbouw en woningen is niet nieuw. In de gemeente Pijnacker voorziet handelskwekerij Ammerlaan sinds december vorig jaar 470 appartementen van corporatie Rondom Wonen in de wijk Pijnacker Noord van aardwarmte.

Contracten

Trias Westland schakelde zelf geologen in, die de diepe aardlagen onderzochten op geschiktheid voor warmtewinning. Rond de zomer hoopt het bedrijf alle getekende contracten binnen te hebben. In het eerste kwartaal van 2017 zou de boring kunnen beginnen. De levering van de geothermische energie zou eind volgend jaar kunnen volgen.

In het gebied van Trias Westland zijn eerder de aardwarmteprojecten Nature’s Heat en Vogelaar gerealiseerd. Van Soerland ziet mogelijkheden voor meer projecten. Duidelijke afspraken voorkomen volgens hem het gevaar van interferentie.

Reageer op dit artikel