nieuws

Vraag naar biobased materialen trekt voorzichtig iets aan

bouwbreed

Vraag naar biobased materialen trekt voorzichtig iets aan

De vraag naar biobased bouwmaterialen trekt voorzichtig aan. Dat schrijft minister Henk Kamp in een brief over de Green Deals aan de Tweede Kamer.

“Het herstel van de bouwsector vertaalt zich na een daling afgelopen jaren in een nog voorzichtig toenemende vraag naar bio-composieten en plaatmateriaal”, aldus Kamp.

Zeewier

Het zijn niet de enige biobased materialen waarmee in de bouw gewerkt kan worden. Momenteel wordt er, overigens voor zover bekend niet in ons land, geëxperimenteerd met de verwerking van zeewier in de woningbouw. Met name als dakbedekking lijkt het prima spul te zijn met een verwachte levensduur van 150 jaar.

Inmiddels levert de Biobased Economie direct en indirect een toegevoegde waarde van zo’n 4,5 miljard euro en ongeveer 45.000 arbeidsplaatsen op, zo schrijft Kamp. De meeste daarvan zitten overigens in de energiesector.

Milieudata

Voordat er sprake is van een echte doorbraak in het gebruik van biobased bouwmaterialen, moet er nog het nodige gebeuren. De bedoeling van de Green Deal op dit gebied is het bevorderen van de toepassing van biobased materialen en producten in de bouwen door een gelijk speelveld te creëren ten opzichte van traditionele bouwmaterialen. Essentieel daarvoor is de beschikbaar van voldoende mi­lieudata.

Ook is het van belang dat biobased materialen, producten en concepten binnen de relevante bouw- en milieuregelgeving zoals het Bouwbesluit past. Partijen binnen de Green Deal Biobased Bouwen zijn partijen druk bezig om dat voor elkaar te krijgen.

Reageer op dit artikel