nieuws

Veiliger op de steiger met 3/4 G-portofoon

bouwbreed Premium

Veiliger op de steiger met 3/4 G-portofoon

Niet van radiofrequenties maar van het 3G en 4G data-netwerk maakt de portofoondienst Push-to-talk gebruik. Het verbetert niet alleen de communicatie, het vergroot volgens Vodafone haar ook en is ook nog eens veel voordeliger.

Push to talk verbetert communicatie op bouwplaats

Het telecombedrijf lanceert vandaag de nieuwste generatie push-to-talk. In essentie bestaat het uit een app die op elke smartphone kan draaien. In het scherm verschijnt een grote knop die, als hij wordt ingedrukt, een verbinding opent waarmee collega’s kunnen worden toegesproken. Net als bij traditionele portofonie gaat dat één voor één, om te voorkomen dat mensen door elkaar praten, zoals bij chat-gesprekken nogal eens gebeurt.

In de praktijk zullen de meeste bouwers, kraanmachinisten, beveiligers en andere beroepsgroepen die nog veel met portofoons werken, een speciaal robuust toestel van Sonim kopen bij het abonnement. Dat is waterdicht, valbestendig en uitgerust met speciale grote knoppen die je met handschoenen aan kunt bedienen.

Voordeliger

Maar dan nog is het volgens Alexander Cornelis van de telecomprovider veel voordeliger dan werken met portofoonsystemen. Als bouwvakkers werken in een betonnen kelder waar geen 4G bereik is, kan desnoods een wifi-steunzender worden geplaatst. Maar dat is niet anders dan bij klassieke portofonie. Terwijl het push-to-talk netwerk een landelijke dekking heeft waar een portofoon via radio nooit verder komt dan 2 kilometer.

Portofoondiensten die op mobieltjes draaien bestaan al langer, maar die maken tot nu toe gebruik van het 2G netwerk. Grootste nadeel daarvan is volgens Cornelis dat de pick-up time nogal lang is. Na het indrukken van de knop duurt het een paar seconden voor de verbinding tot stand komt en je kunt spreken. Dat is bij het aanpikken van een hijslast en veel andere activiteiten erg irritant en werkt vertragend. De kwaliteit van het geluid is bovendien vergelijkbaar met die van klassieke portofoons met veel ruis en gekraak op de lijn. Extra informatie als GPS gegevens leveren die systemen bovendien niet.

Juist dat laatste draagt volgens Cornelis sterk bij aan de veiligheid. Als zich een calamiteit voordoet kunnen mensen meteen kijken welke collega het dichtste in de buurt is. De toestellen van Sonim zijn uitgerust met valsensoren, die alarm slaan als het apparaat een grote val maakt en direct contact leggen met een alarmcentrale of collega’s in de buurt.

Reageer op dit artikel