nieuws

Van Rijn wil af van prijsduiken in thuiszorgbranche

bouwbreed Premium

Van Rijn wil af van prijsduiken in thuiszorgbranche

Staatssecretaris Martin van Rijn wil prijsduiken in de thuiszorg bestrijden. Hij overweegt met een wet te komen die dit moet regelen.

Prijsduiken komt niet alleen voor in de bouw. In de thuiszorg kunnen ze er ook wat van. Gemeenten die geconfronteerd zijn met forse bezuinigingen door het Rijk, gaan maar al te graag in op aanbiedingen onder kostprijs. Het gevolg is schrijnend zichtbaar geworden met het faillissement van de grootste thuiszorgorganisatie in ons land TSN. Dat faillissement is veroorzaakt doordat TSN veel te laag inschreef, waardoor nu 10.000 medewerkers op zoek moeten naar een andere baan.

Van Rijn wil daar nu een einde aan maken met een wet die gemeenten verplicht aandacht te hebben voor goede arbeidsvoorwaarden bij hun aanbestedingen. Door fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te verplichten, kan de gemeente niet meer automatisch kiezen voor de goedkoopste offerte, denkt Van Rijn. Op deze manier wordt voorkomen dat tarieven worden betaald waarvan de thuiszorgbedrijven en hun medewerkers niet rond kunnen komen.

De manier waarop Van Rijn dit wil regelen, luistert juridisch nogal nauw. Strijdigheid met de Europese aanbestedingsregels moet uiteraard worden voorkomen. Dat weet de Schotse overheid inmiddels ook.

In de nieuwe Schotse Aanbestedingswet wilde Schotland fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de hele keten regelen door die verplicht te stellen. Dat ging de Europese Commissie echter iets te ver.

Schotland heeft het nu opgelost door aanbestedende diensten aan te bevelen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden als kwaliteitscriterium mee te nemen in emvi-aanbestedingen. De hoop is dat als dat massaal gebeurt het afgelopen is met te lage inschrijvingen en met eventuele uitbuiting van buitenlandse werknemers.

Reageer op dit artikel