nieuws

Meer bescherming voor klokkenluider

bouwbreed Premium

Meer bescherming voor klokkenluider

Bedrijven met meer dan vijftig werknemers worden verplicht een klokkenluidersregeling te hebben. Dit staat in de Wet Huis voor Klokkenluiders die door de Eerste Kamer is aanvaard. Naar verwachting wordt de wet per 1 juli dit jaar van kracht.

Het Huis voor Klokkenluiders wordt een zelfstandig bestuurorgaan met twee gescheiden afdelingen. Een afdeling advies waar klokkenluiders vertrouwelijk advies kunnen inwinnen en een afdeling onderzoek die met instemming van de melder onderzoek naar misstanden of de bejegening van een klokkenluider kan verrichten.

Onafhankelijk

De adviesafdeling is het huidige Adviespunt Klokkenluiders dat sinds 2012 klokkenluiders adviseert. Dat vindt het van belang dat ook in de nieuwe situatie de onafhankelijkheid van de adviesfunctie gewaarborgd blijft. Ook moet de klokkenluider zelf blijven bepalen of een zaak wordt doorgezet.

Reageer op dit artikel