nieuws

Kunststof vezel basis 
van datanetwerk

bouwbreed Premium

Kunststof vezel basis 
van datanetwerk

De particuliere onderwijsinstelling Instituut Blankestijn in Utrecht bedient zijn leerlingen en docenten elk met een eigen Wifi-netwerk. Het heeft kunststof optische vezels van Innovience International uit Tilburg.

Instituut Blankestijn heeft daarmee de Nederlandse primeur, zegt Luuk Pals van Innovience International. De kunststof vezels bieden volgens hem dezelfde voordelen als glasvezelkabel, zoals ongevoeligheid voor signalen van buitenaf.

De Plastic Optical Fiber (POF) bestaat al ruim dertig jaar en vond vooral toepassing in de auto-industrie. Die gebruikte kunststof vezels om geluidsapparatuur optisch te verbinden. Onderzoek leerde dat het mogelijk is met hetzelfde type kabel binnenshuis een netwerk voor dataverkeer te maken.

Elektraleiding

Met een dikte van 2,2 millimeter past de kunststof vezel doorgaans nog makkelijk in de bestaande elektraleidingen. Daardoor blijft de bekabeling uit het zicht. Dat speelt een rol in bijvoorbeeld monumentale panden waar zichtbare bekabeling stoort of waar een alternatief voor het boren in monumentale bouwdelen welkom is.

Het inbrengen kan met een standaard trekveer of met een aangepaste variant. De vezel kan ook worden geïnstalleerd door die te bevestigen aan een elektradraad en deze vervolgens uit de buis te trekken.

Losse modules

De stopcontacten blijven behouden. De installateur moet in de voorkant van de kap met behulp van een mal gaatjes boren voor de vezels. Losse modules maken er vervolgens contactloos verbinding mee. Deze modules hoeven volgens Pals niet te worden uitgelijnd met de vezels in het stopcontact. “Er is een kleine halve centimeter speling.” De vezels hebben geen connectoren nodig, zodat ze snel zijn af te werken.

Met de vezels zijn in theorie afstanden tot 90 meter te overbruggen. In Pals’ berekening zijn ze in de praktijk te gebruiken tot een lengte van gemiddeld 50 meter. “Hoe meer bochten erin zitten, hoe korter de lengte wordt.”

Recht

In Instituut Blankestijn zitten veel rechte stukken in het tracé, waardoor de gemiddelde lengte hier 70 meter bedraagt. De infrastructuur bedient elke lesruimte met 1 gigabit per seconde.

De hoge bandbreedte en de Wifi-aansluiting bieden leerlingen en docenten een snelle, betrouwbare verbinding die geen last heeft van interferentie, vindt Pals.

Innovience International legde het systeem in de onderwijsinstelling aan met Modus Installatietechniek uit Blaricum. Geïnteresseerden kunnen in Utrecht op afspraak komen kijken hoe de installatie is aangelegd.

Reageer op dit artikel