nieuws

Er zit muziek in de Westerkerk

bouwbreed Premium 14

Er zit muziek in de Westerkerk

Dat de Westerkerk aan de Bergstraat in Utrecht een monument is, staat onomstotelijk vast. Alleen al het feit dat het bedehuis de enige protestantse zaalkerk in Utrecht is, maakt het complex zo bijzonder dat het de status van gemeentelijk monument heeft.

Daar komt nog bij dat het gebouw, op de grens van volksbuurt Wijk C een bijzonder orgel herbergt. Het monumentale muziekinstrument dateert uit 1814, werd gemaakt door de fameuze orgelbouwer G.H. Quellhorst en stond oorspronkelijk in de rooms-katholieke St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. In 1893 kreeg het zijn plek in de Westerkerk die twee jaar daarvoor was gebouwd.

Tweede bedehuis

Initiatiefnemer van de bouw was de Doleantiegemeente van Utrecht. Deze liet eerder de Oosterkerk bouwen, maar het aantal leden groeide zo snel dat er behoefte was aan een tweede bedehuis. Stond de Oosterkerk in een deftige buitenwijk, zijn tegenhanger verrees nabij een volksbuurt. Om de bouw mogelijk te maken, werden tien woonhuizen en een hofjescomplex gesloopt.

In 1890 werd de eerste paal voor de Westerkerk geslagen. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met een oppervlakte van zo’n 900 vierkante meter en bijgebouwen met een oppervlakte van nog eens 365 vierkante meter. Niet inbegrepen daarbij zijn een dakterras en een balkon.

Ontwerper onbekend

Wie het godshuis heeft ontworpen is tot op de dag van vandaag niet precies bekend. Twee bouwmeesters komen in aanmerking. Het gaat om meester-timmerman H. van Dijk die ook de Oosterkerk gestalte gaf en architect A.W. van Beeck Calkoen. Opvallend is wel dat de Westerkerk in verschillende opzichten sterk lijkt op de Oosterkerk.

Woningen en winkels in het kerkgebouw

De ligging van het gebouw is gunstig. Het Centraal Station bevindt zich op vijf minuten loopafstand en ook het stadscentrum is nabij. Het kerkgebouw beschikt niet over eigen parkeerfaciliteiten maar daar staat tegenover dat er verschillende parkeergarages in de nabije omgeving liggen.

Aantrekkelijker aanzien

Bovendien zijn er ver gevorderde plannen om het gebied een aantrekkelijker aanzien te geven. Zo wordt de gedempte Catharijnesingel weer van water voorzien en in de herinrichtingsplannen zijn mogelijkheden opgenomen om in het gebied horeca, winkels en cultuur te vestigen. In het kerkgebouw mogen onder meer woningen komen en er is plek voor winkels.

Nieuwe bestemming

Om dat mogelijk te maken is het nodig dat het hoofdgebouw en de bijgebouwen in het geheel een nieuwe bestemming krijgen. Aanpassing van het vastgoed is dan ook toegestaan. Daarbij dient niettemin wel rekening te worden gehouden met het monumentale orgel. Het instrument moet in zijn oorspronkelijke staat blijven. Gezien de monumentale opzet van de gebouwen en de plannen voor de omgeving, zit er zeker muziek in de Westerkerk.

Vastgoedmarkt, de Architect en Cobouw organiseren op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd. Architecten komen met voorstellen voor de transformatie.

Reageer op dit artikel