nieuws

Enci-moeder kent beste jaar sinds crisis

bouwbreed

Enci-moeder kent beste jaar sinds crisis

HeidelbergCement, moeder van de Nederlandse cementproducent Enci, heeft afgelopen jaar een nettowinst van 800 miljoen geboekt.

Daarmee was 2015 voor het Duitse bouwstoffenconcern “het beste jaar sinds de start van de financiële crisis”, zei topman Bern Scheifele in een toelichting op de jaarcijfers. HeidelbergCement wist de omzet met bijna 7 procent op te voeren tot 13,5 miljard.

Volgens de bestuursvoorzitter profiteerde het concern van doorzettend marktherstel in Noord-Amerika en Engeland en afzetgroei in Afrika. In Azië zag de onderneming de vraag  naar cement en stortbeton echter afnemen, vooral door uitstel van grote infraprojecten in Indonesië.
Dit jaar verwacht HeidelbergCement een verdere toename van de afzet, mede als gevolg van economische groei in Noord-Amerika, Engeland, Australië en Noord-Europa – samen goed voor ongeveer 60 procent van de omzet.

“We zijn voorzichtig optimistisch over 2016”, aldus Scheifele. “De vooruitzichten voor de wereldwijde economie zijn positief, al zijn er ook grote geopolitieke conflicten en is het nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de teruval in de Chinese economie.”
HeidelbergCement verwacht in de tweede helft van dit jaar de overname van branchegenoot Italcementi af te ronden. De Duitsers betalen in twee etappes in total 3,7 miljard voor de Italiaanse cementreus, die vorig jaar goed was voor  een omzet van 4,3 miljard.
Lafarge-Holcim kende een veel minder goed jaar. De grote concurrent van HeidelbergCement leed een monsterverlies van ruim 1,2 miljard euro op een omzet van bijna 27 miljard.
Onverwacht kwam dat verlies niet: de fusie van Lafarge en Holcim kostte miljoenen. Daarnaast werd het concern geconfronteerd met slechte marktomstandigheden in onder meer Brazilië, China, Indonesië en enkele Afrikaanse landen.
Voor dit jaar is topman Eric Olsen optimistisch gestemd. “We voorzien dit jaar een toename van de vraag van tussen de 2 en 4 procent.” Bovendien zal het bedrijf profiteren van de fusie. “De belangrijkste onderdelen van de fusie hebben we achter de rug. Onze organistie staat. Dat kan leiden tot meer dan 400 miljoen aan synergievoordelen.”

Reageer op dit artikel