nieuws

Cycloon maakt stofzuiger van minicontainer

bouwbreed

Cycloon maakt stofzuiger van minicontainer

Een speciaal deksel met ventilator en een trommelvormige cycloon maakt van een standaard minicontainer een grote stofzuiger voor een werk- of bouwplaats.

Om de werkplaats van zijn bedrijf eens goed vrij te kunnen maken van zaagsel, spaanders en gruis, verving Bastiaan Oude Bos het deksel van een tweewielige minicontainer door een plaat met twee Nilfisk-stofzuigers. “Daarmee is hij gaan stofzuigen,” vertelt Hendrik de Lange, “maar die kunststof standaardcontainer kon de zuigkracht niet weerstaan en de bodem werd er compleet uitgezogen.” Oude Bos experimenteerde verder, loste het implosieprobleem op en vroeg octrooi aan op zijn idee, samen met De Lange. Maar het lukte hem niet een tweede probleem eronder te krijgen: het verstoppen van het uitblaasfilter door het opwervelen van opgezogen materiaal. Dat lukte Sjors Zuidema uiteindelijk wel en het octrooi op die tweede versie werd onlangs openbaar.

De mobiele zuiginstallatie bestaat uit een speciale deksel die luchtdicht is vast te zetten op de bovenkant van een gewone, tweewielige minicontainer. De deksel heeft een ventilator die is aangesloten op een zuigleiding. De andere zijde is via een korte persleiding ‘tangentieel’ aangesloten op de zijwand van een trommel-vormige kamer. Bovenop de trommel zit een uitlaatopening voor de lucht, in de bodem van de trommel een hoefijzervormige opening naar de container. Door de hoek waaronder de persleiding is aangesloten op de trommel ontstaat een ronddraaiende luchtstroom die het opgezogen materiaal langs de trommelwand drukt. Daarna valt het – onder invloed van de zwaartekracht – door de hoefijzervormige opening naar beneden in de container.

Op binhaler.com staat een zeer kort filmpje met het prototype in actie. Veel verder dan een goed werkend prototype is het nog niet gekomen. De Lange: “Mijn bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het beschermen van uitvindingen. Een hobby van mij is proberen uitvindingen daadwerkelijk op de markt te brengen. Omdat de Binhaler ook bruikbaar is als bladzuiger, hebben we grote productiebedrijven als Black&Decker, Bosch en Wolf benaderd. Die hebben geld en een distributienetwerk, wat wij allemaal niet hebben. Inmiddels zijn we ook met kleinere partijen in gesprek, vooralsnog allemaal zonder resultaat. We zijn nog steeds op zoek naar een bedrijf dat hem in productie wil nemen.”

Reageer op dit artikel