nieuws

Cradle to cradle broeit onder de oppervlakte verder

bouwbreed Premium

Cradle to cradle broeit onder de oppervlakte verder

De luchtkwaliteit in de gemiddelde tuinbouwkas is beter dan die in Nederlandse klaslokalen. Reden voor de C2C Bouwgroep om te blijven ijveren voor gezonde materialen, producten en gebouwen. 

De hype rond cradle to cradle is al een tijd voorbij. Michael Braungart bezoekt allang niet meer elk symposium dat is gewijd aan duurzaamheid. Zelfs circulariteit lijkt al weer haar beste tijd te hebben gehad. Toch is er een gestage onderstroom actief in de Nederlandse bouwwereld die nog altijd werkt volgens de principes van McDonough en Braungart. Dat bleek wel tijdens het symposium dat de C2C Bouwgroep hield in het InnovatieCentrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam. 

Park 20|20

Het bekendste voorbeeld is park 20|20. Het ambitieuze project van Coert Zachariasse van Delta Development die onverstoorbaar een cradle to cradle bedrijvenpark bouwt bij Hoofddorp. Zachariasse was niet van de partij in Rotterdam, maar die andere grote motor achter cradle to cradle bouwen in Nederland, Annemarie Rakhorst, liet zich wel zien. In haar presentatie haalde ze recent TNO-onderzoek aan waaruit bleek dat de luchtkwaliteit in tuinbouwkassen vaak beter is dan die in scholen. “We zorgen dus beter voor onze tomaten dan voor onze kinderen”, sprak ze.  
Dat beeld inspireerde Michel Weijers van de gemeente Venlo jaren terug al toen hij zich als projectmanager boog over de bouw van een nieuw stadhuis. Om het grote ziekteverzuim onder de ambtenaren terug te dringen zette hij in op veel daglicht, comfort en een goede luchtkwaliteit.  
In het nieuwe pand wordt alle lucht aangezogen via een kas op het dak, die de lucht zuivert en klimatiseert. De grote groene gevel aan de kant van een spoorlijn en weg zuivert de buitenlucht en verbetert het klimaat rondom het gebouw.  

C2C Bouwgroep

“Iets honderd procent cradle to cradle bouwen gaat niet”, meldde Braungart toen Weijers vijf jaar geleden met zijn bouwteam op audiëntie ging in Hamburg. “Maar dat is geen reden om dan maar niets te doen.” Dat motiveerde Weijers en zijn ploeg om door te gaan op de ingeslagen weg. Cradle-to-cradle-certificaten voor volledige gebouwen zijn er niet, maar hij besloot ook niet voor een Leed- of Breeam-certificaat te gaan. “De ton die dat zou kosten bij een project als dit, steken we liever in monitoring. Dan kunnen we zien wat voor effect de maatregelen hebben.” 
Die praktische inslag hangt ook de C2C Bouwgroep aan die een jaar geleden werd opgericht. Volgens voorzitter Kees Verweel zijn inmiddels negen fabrikanten aangesloten. Het certificaat is geen doel op zichzelf, hoewel de meesten zich van basic, brons en zilver toewerken naar steeds betere prestaties op de vijf aspecten van cradle-to-cradle-certificering. Verweel hoopt dat alles op termijn zo is verankerd in de bouwregelgeving dat de groep zich op een bepaald moment kan opheffen.

Reageer op dit artikel