nieuws

Cementfabrikanten krijgen gelijk van Europese Hof

bouwbreed

Cementfabrikanten krijgen gelijk van Europese Hof

Het vermeende cementkartel heeft alsnog een overwinning geboekt bij de Europese rechtbank. De Europese Commissie had niet zoveel vragen mogen stellen zonder duidelijk te maken waarom.

Europese Commissie gaf onvoldoende redenen voor onderzoek

Het gaat om een oude zaak waarin de Europese Commissie inspecties heeft uitgevoerd bij verschillende cementproducenten in 2008 en 2009. In 2010 startte de Commissie procedures tegen de bedrijven wegens “beperking van de handelsstromen in de Europese Economische Ruimte inclusief prijs coördinatie”. Een jaar later stuurde de Commissie dikke vragenlijsten die de bedrijven moesten invullen.

Daartegen is een aantal producenten in beroep gegaan, in het bijzonder HeidelbergCement, Schwenk Zement en de Italiaanse bedrijven Buzzi Unicem en Italmobiliare. In 2014 verklaarden de Europese rechters in eerste aanleg dat de Commissie keurig werk had geleverd en de beslissing over de vragenlijsten dus terecht was. Nu in hoger beroep heeft het Europese Hof de cementproducenten in het gelijk gesteld.

Volgens het Hof had de Commissie duidelijke redenen moeten geven voor het besluit om de cementindustrie op te zadelen met de vragenlijsten. Maatregelen moeten volgens Europees recht namelijk passend zijn in relatie tot de reden van een maatregel. Daar was nu geen sprake van vonden de rechters. De vragenlijsten vroegen veel meer dan volgens de gegeven reden nodig was.

Geen bewijs

De overwinning van de cementproducenten is klinkend, maar in feite een beetje mosterd na de maaltijd. De Europese Commissie heeft vorig jaar al besloten het onderzoek naar het vermeende cementkartel te staken omdat er geen bewijs was gevonden voor overtreding van de mededingings­regels van de Europese Unie.

De Commissie heeft daarbij wel laten weten de cementindustrie scherp in de gaten te houden. Die alertheid is ingegeven door een eerdere kartelzaak die de Commissie wel heeft gewonnen waarbij toenmalig Eurocommissaris Mededinging Karel van Miert in 1994 een boete heeft opgelegd van 250 miljoen euro aan 42 producenten. De rechter heeft die boetes later iets gematigd maar achtte het kartel wel bewezen.

Veel harder zijn Duitse producenten aangepakt door de Duitse kartelwaakhond het Bundeskartellamt. Die legde in 2003 voor 660 miljoen aan boetes op wegens marktverstorende kartelactiviteiten. Na die actie daalde de cementprijs in Duitsland van ruim 60 naar ruim 40 euro per ton.

Reageer op dit artikel