nieuws

‘Buis in een knoop’ komt uit 3D-printer

bouwbreed

‘Buis in een knoop’ komt uit 3D-printer

Driedimensionale printers helpen complexe gietvormen te maken die tot nu toe niet te realiseren waren. Fabrikanten van bouwbenodigdheden kunnen er unieke werkstukken mee maken en producten in kleine series vervaardigen.

Het industriële 3D-print- en engineeringbedrijf 3Dealise uit Goor stelde zo’n gietvorm samen voor kunstenaar Rinus Roelofs. Die ontwierp een sculptuur in de vorm van een ‘knoopzuil’. Het werk is 2,30 meter hoog en was zonder driedimensionaal geprinte zandvorm niet te maken. Eerder construeerde Roelofs een versie met digitaal gezaagde plakken hout en printte er later een driedimensionaal in kunststof.

De driedimensionaal geprinte zandvorm maakte het hem mogelijk het ontwerp in de bedoelde grootte uit metaal te maken. Voor zover directeur Roland Stapper van 3Dealise weet is het de eerste keer dat zo’n gietvorm is gemaakt. De printer van zijn bedrijf stelde de mal in delen samen. Het gietzand werd daarvoor in uiterst dunne laagjes op een bed gelegd en met behulp van een soort inktjet gefixeerd met een bindmiddel. Deze techniek staat bekend als poederbedmethode. Op elke gefixeerde laag komt een nieuwe laag. Dat proces gaat door tot de gewenste vorm en grootte is bereikt. In het geval van de ‘buis die in een knoop zit’, zoals Roelofs zijn sculptuur noemt, duurde het zo’n vier dagen voordat alle vormdelen waren geprint.

Traditioneel

Zodra de delen zijn samengesteld wordt het geheel op traditionele wijze gevuld met metaal. Dat lijkt een omslachtige werkwijze, omdat vormen ook direct uit metaal zijn te printen. “Dat was in dit geval niet mogelijk”, zegt Stapper. “Niet in de laatste plaats vanwege de omvang en het gewicht van het werkstuk.” Printers kunnen momenteel delen produceren tot ongeveer een halve meter groot. Er bestaan ook technieken die met laserstralen metalen tot het smeltpunt verhitten en dan in vorm brengen. Voor dit project was dat eveneens geen optie, vindt Stapper. “We zijn nog jaren, zo niet decennia verwijderd van het moment dat we zoiets als het beeld van Roelofs direct kunnen printen.”

Het resultaat bewijst hem onder meer dat met deze technologie grote metalen objecten te maken zijn die ook structureel stevig en vandaalbestendig zijn. “Essentieel voor de opstelling van kunstwerken in de open lucht.” Omdat het object in een traditioneel gietproces wordt gemaakt, komt het in aanmerking voor een materiaalcertificaat zoals Lloyds 3.1. Daarbij zorgt de driedimensionale voorbereiding voor een grote vrijheid van ontwerpen.

3Dealise gebruikt een S-Max printer die ExOne adviseert voor ijzergieterijen. De machinebouwer is volgens Stapper een van de weinige die zulke printers bouwt. De ‘knoop van Roelofs’ beleefde zijn première op de vakbeurs RapidPro in Veldhoven.

Reageer op dit artikel