nieuws

Branche ziet tekort loodgieters groeien

bouwbreed

Branche ziet tekort loodgieters groeien

De installatiebranche maakt zich zorgen over het tekort aan vakbekwame loodgieters. Uit onderzoek van opleidingsfonds OTIB blijkt dat de sector jaarlijks 800 vacatures niet kan invullen.

Minstens 800 vacatures worden niet ingevuld

Brancheorganistaie Uneto-VNI constateert dat het tekort dit jaar fors is toegenomen; vorig jaar werd 10 procent van de vacatures niet ingevuld. Dit jaar is dat al opgelopen tot een kwart. Verwacht wordt dat het tekort in de komende jaren nog verder zal oplopen, omdat de sector de komende jaren verder blijft groeien.

Op dit moment zijn er al 5000 vacatures in de hele installatiesector. Een grootste deel daarvan (3300) zijn al vacatures voor loodgieters.

Het tekort wordt opgestuwd door de economische groei, maar dat is niet de enige reden. De gemiddelde leeftijd van loodgieters is relatief hoog, en veel gaan de komende jaren met pensioen.

Bovendien vraagt de huidige woning vaak veel meer van de loodgieters. De moderne loodgieter kruipt steeds minder onder de gootsteen, maar houdt zich nu ook bezig met zonneboilers, warmtepompen en sensoren in de waterleiding. Ook is de rol van ict in het werk steeds groter geworden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels