nieuws

Bonden dreigen Cofely met staking

bouwbreed

Bonden dreigen Cofely met staking

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Metaal hebben Cofely Noord tot woensdagmiddag de tijd gegeven om met een beter ontslagvoorstel te komen voor 65 werknemers. Als dat niet gebeurt, leggen de werknemers het werk neer.

Volgens CNV-bestuurder Wilko van Niejenhuis is het laatste bod van het installatiebedrijf volstrekt onvoldoende. “Bij het laatste overleg hebben ze meteen aangegeven dat ze de ontslagregeling aftoppen tot 76.000 euro. Dat is voor ons onacceptabel. Verder praten had geen zin.”

In de kou

Cofely Noord maakte eind vorig jaar bekend dat het flink moest reorganiseren. Doordat de gaswinning aanzienlijk wordt teruggebracht, zijn er minder onderhoudsmonteurs nodig. Bovendien zet de extreem lage olieprijs meer druk op de marges. Volgens directeur Freddy de Boer was de combinatie van de twee te veel om met het huidige personeel op te vangen. Van de 945 werknemers moeten er nu 65 uit.

Maar de bonden vinden dat het bedrijf de mensen die eruit moeten, nu in de kou laten staan. “Die aftopping zorgt ervoor dat oudere werknemers met veel dienstjaren een veel lagere ontslagvergoeding krijgen dan met de oorspronkelijke kantonrechtersformule. Zo dreigen ze tussen wal en schip te vallen. Hetzelfde geldt voor de mensen met de beter betaalde banen. Die zitten snel aan dat maximum.”

Acties

Als het bedrijf voor de termijn niet reageert, gaan de bonden opnieuw overleggen met de werknemers of, en welke acties er komen. “Maar er is veel actiebereidheid. De bijeenkomsten met het personeel zijn al maanden erg druk. Mensen maken zich grote zorgen over hun toekomst.”

Reageer op dit artikel