nieuws

Accu-armatuur vervangt tijdelijk lantaarns

bouwbreed Premium

Accu-armatuur vervangt tijdelijk lantaarns

CityTec verlicht met een oplaadbaar noodarmatuur locaties waar de openbare verlichting het door een storing niet meer doet.

Het led-armatuur verlicht met een vermogen van 7 watt. In voorkomende gevallen kan dit vermogen worden vergroot. Al valt het effect daarvan in de praktijk tegen, zegt John Barendregt van CityTecs afdeling Innovations. “Een groter vermogen geeft niet zichtbaar meer licht.” Het noodarmatuur wordt om de bestaande lichtmast gezet. Daarvoor zijn twee man en een hoogwerker nodig. Inclusief accu weegt het armatuur een kleine 38 kilo. Alle benodigdheden zitten in een aluminium behuizing. Op donkere dagen kan de accu twaalf dagen achterelkaar elektriciteit leveren en in de zomer dertig.

CityTec ontwikkelde het armatuur zelf en voor eigen gebruik. Derden kunnen het ook bestellen maar moeten vanwege de doorontwikkeling rekenen met een langere levertijd, zegt Barendregt. Het bedrijf wilde een systeem zonder benodigdheden op de grond en dat zonder graafwerk was te installeren; niet in de laatste plaats omdat graven een vergunning vereist. De omkasting is desondanks compact genoeg gebleven om niet te veel wind te vangen. De behuizing past op de meeste lantaarnpalen van CityTec.

Barendregt noemt het armatuur een uitkomst voor woonwijken waar na een storing een tijdelijke vervanging van de openbare verlichting niet zomaar voorhanden is.

Reageer op dit artikel