nieuws

Wet arbeidsrelatie maakt schijnzelfstandigen legaal

bouwbreed

Wet arbeidsrelatie maakt schijnzelfstandigen legaal

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) maakt de aanpak van schijnzelfstandigheid een wassen neus. Dat vinden de Aannemersfederatie en de afbouwers van de NOA.

Schijnzelfstandigheid, een fenomeen dat minister Asscher van Sociale Zaken te vuur en te zwaard wil bestrijden, wordt gelegaliseerd als zzp’ers via tussenkomst van een interme­diair werken, waarschuwen AFNL en NOA in een brief aan de Eerste Kamer. Die stemt dinsdag over de Wet DBA.

De wet regelt een aantal zaken op fiscaal gebied waardoor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) zal vervallen. Door de beperking tot belastingzaken, wordt de Wet aanpak schijnzelfstandigheid (WAS) die vorig jaar van kracht is geworden, gefrustreerd en daarmee een normalisatie van de arbeidsmarkt.

Tussenkomstmodel

Het probleem is het zogenoemde tussenkomstmodel. AFNL, NOA, Bouwend Nederland en FNV Zelfstandigen hebben enkele keren de Belastingdienst laten weten dat het niet mogelijk zou moeten zijn dat zzp’ers door intermediairs kunnen worden uitgeleend. De manier waarop heeft alle kenmerken van een uitzendkracht.

Tussenkomstmodel geeft uitzenders zekerheid maar bouw niet

Tarief en opdrachtnemer/inlener worden bepaald door de bemiddelaar en niet door de zzp’er. Dat duidt op een gezagsverhouding, een conclusie waarmee de Belastingdienst het eens was. Het wekt dan ook verbazing dat de Belastingdienst samen met VNO-NCW en MKB Nederland een model­overeenkomst maakt waardoor intermediairs jarenlang de zekerheid hebben dat zij geen loonheffingen behoeven af te dragen.

Intermediair

“De uitzendbranche was bevreesd dat zzp-bemiddelaars niet meer zouden kunnen werken volgens het veel gehanteerde tussenkomstmodel door de Wet DBA. Met de modelovereenkomst is de rol van de intermediair nu echter goed geborgd”, vinden ze.

Aan de andere kant zitten de bedrijven in het mkb in (af)bouw en infra die een inlenersaansprakelijkheid houden. Ook de constructies en manieren waarop wordt ingeleend, blijven ongemoeid. “Hiermee worden pogingen van de minister van SZW om de arbeidsmarkt te normaliseren de pas afgesneden. Iets dat we met elkaar niet zouden moeten willen”, aldus voorzitters Henk Klein Poelhuis en Jan van de Kant.

Uitwerking

Zij hopen dat de Eerste Kamer voorafgaand aan de stemming nog eens goed kijkt naar de uitwerking van de Wet DBA en de twee wetten (DBA en WAS) in relatie tot elkaar grondig beziet en aanscherpt. Zodat schijnzelfstandigheid kan worden aangepakt.

Reageer op dit artikel