nieuws

Verwarmen met ijs goed voor portemonnee

bouwbreed

Verwarmen met ijs goed voor portemonnee

Verwarmen met ijs is ongeveer de helft goedkoper dan met een gasketel en koelen met ijs is ruim 95 goedkoper dan met een elektrische koelmachine, rekent adviseur Herman Harkink van WTW Consultancy uit Laren voor.

Viessmann verkoopt het systeem onder verschillende namen en voor uiteenlopende toepassingen. De producent kocht daarvoor enkele jaren geleden het patent van ontwikkelaar Isocal. Voor woningen levert de fabrikant het systeem onder de naam Vitofriocal met een vermogen van 6 tot 17 kilowatt. De maten van de benodigdheden zijn in grote lijnen gelijk aan die van warmtepompen. IJsverwarming is in Duitsland inmiddels een geaccepteerde techniek geworden. In Nederland is die onder meer toegepast in Lent en voor het gemeentehuis van Peel en Maas.

Reageer op dit artikel