nieuws

Veldlab voor 3D printen van metalen

bouwbreed Premium

Veldlab voor 3D printen van metalen

De RDM Campus middenin de haven van Rotterdam krijgt een laboratorium om te experimenteren met 3D metaalprinten. Dit najaar wordt al de eerste 3Dd metaalprinter in gebruik genomen.

Het laboratorium wordt een officieel Fieldlab, waarvan er in Nederland inmiddels elf zijn op uiteenlopend terreinen: van melkveehouderij tot datauitwisseling en buigtechniek. De Fieldlab-status wordt verleend vanuit een programma onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken.

Extra zetje voor Additive Manufacturing

In Rotterdam zijn het Havenbedrijf, RDM Makerspace en Innovation Quarter de trekkers van het initiatief dat officieel Additive Manufacturing heet. Afgelopen jaar experimenteerden dezelfde deelnemers al in een pilotstudie met het 3D printen van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. Daarbij gebruikten zij een techniek die verwant is aan die waarmee Heijmans en MX3D in Amsterdam een voetgangersbrug proberen te printen. Robots, uitgerust met een geavanceerd lasapparaat, brengen druppel voor druppel metaal op en kunnen zo heel complexe vormen realiseren.

Toegankelijk maken

Voor het cluster bedrijven in de RDM-werf is 3D printen evenmin onbekend terrein. RDM Makerspace probeert al langer 3D printtechnologie breed toegankelijk te maken door cursussen te geven en apparatuur beschikbaar te stellen tegen lage abonnementsprijzen. In de campus fabriceert Studio RAP met een robot complexe dubbelgekromde bekistingsmallen voor beton en freest bijzondere houtverbindingen.

Algemeen direceur van het Havenbedrijf Allard Castelein vindt het niettemin noodzakelijk de techniek een extra zetje in de rug te geven met behulp van het Fieldlab: “3D printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D metaalprinting. Daarom nemen we het initiatief een Fieldlab op te zetten waarbij bedrijven en kennisinstituten kunnen aansluiten.”

Investering

De investering vergt enkele miljoenen. Een geavanceerde 3D metaalprinter kost ongeveer 1 miljoen euro. Hoe groot het Fieldlab wordt, hangt af van de deelname van bedrijven en instellingen. Op dit moment hebben vijftien bedrijven zich bij het initiatief aangesloten. Als over een aantal jaren het Fieldlab op eigen benen kan staan of 3D metaalprinten een algemeen toegepaste techniek is, trekt het Havenbedrijf zich, als het aan Castelein ligt, weer terug.

Reageer op dit artikel