nieuws

Uniforme objecten bibliotheek flink gevuld

bouwbreed

De Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB), met daarin ETIM-RT geclassificeerde objecten, bevat bij oplevering ruim driehonderd objecten.

Ruim 300 ETIM-RT geclassificeerde objecten

Dat meldt de stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie, die donderdag op de VSK-beurs de standaard ETIM RT overgedragen kreeg van Uneto-VNI. Dat is ongeveer 10 procent van het aantal objecten dat nu onder de ‘oude’ ETIM-standaard valt.

Aan de standaard is zo’n twee jaar gewerkt door fabrikanten, installateurs en softwarehuizen en heeft ongeveer een miljoen euro gekost in geld en manuren. ETIM RT moet een belangrijke bouwsteen vormen in een bouwpraktijk die moet leiden tot ‘probleemloze uitwisselbaarheid van informatie’. En dat is volgens Uneto-VNI een langgekoesterde wens van zowel installateurs, opdrachtgevers als fabrikanten. Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema zei daarover: “Fabrikanten hoeven hun producten nu nog maar één keer te beschrijven, in plaats van zeven keer.”

Classificatiestandaard

ETIM RT is gebaseerd op de al veel langer bestaande en algemeen aanvaarde classificatiestandaard ETIM. De installatiesector gebruikt het om de technische specificaties van installatietechnische producten te beschrijven. Bij de nieuwe ETIM RT is de bestaande standaard aangevuld met parameters die het mogelijk maken ermee te rekenen en tekenen in BIM-modellen, al zal “het zwaartepunt van ETIM RT nu bij het tekenen liggen”, aldus stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Volgens Rien Wabeke, directeur van Ketenstandaard Bouw en Installatie, wordt ETIM RT de komende tijd doorontwikkeld en nieuwe objecten uitgewerkt. Ook zal het internationaal onder de aandacht gebracht worden en zal de stichting zich gaan richten op de bouwsector. De standaard ETIM voor de Bouw is een half jaar geleden opgeleverd, maar de implementatie schiet nog niet erg op.

Deelassortiment

Volgens stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie wordt binnenkort gestart met een pilot waarin gewerkt wordt aan de “concrete uitwerking van een deelassortiment met producent, handel en verwerker”.

Behalve de overdracht van ETIM RT aan Ketenstandaard Bouw en Installatie werd op de beurs VSK ookde Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) opgeleverd. Die valt onder beheer van 2BA, de databasebeheerder van de installatiebranche.

Tijdo van der Zee
Follow on Twitter @Tijdo

 

Reageer op dit artikel