nieuws

Succesvolle transformatie van kantoortoren tot longstay-hotel

bouwbreed

Succesvolle transformatie van kantoortoren tot longstay-hotel

Kantoorcomplex De Veldert aan het Amsterdamse Gelderlandplein is getransformeerd tot een Element-hotel. De aannemer leverde het zogeheten longstay-hotel handdoekklaar op.

De transformatie is uitgevoerd door J.P. van Eesteren naar ontwerp van architectenbureau Rijnboutt en interieurontwerper D/Dock.

Handdoekklaar

In de eerste helft van vorig jaar werd kantoortoren ‘De Veldert’ eerst volledig gestript; alleen het betonnen casco en de gevels bleven intact. Op 1 juli kon J.P. van Eesteren binnen dat uitgeklede casco aan de slag. In een krappe zeven maanden zijn de indeling van het 8800 vierkante meter tellende complex rigoureus omgegooid.

J.P. van Eesteren leverde het hotel handdoekklaar op, een unicum in de hotelbouw. De aannemer is verantwoordelijk voor zowel de verbouwing als de complete inrichting. Opdrachtgever de Kroonenberg Groep heeft daarmee slechts te maken met één aanspreekpunt en kreeg het hotel bij oplevering compleet ingericht overgedragen, inclusief handdoeken aan de rekken en zeepjes op de wastafels. Op vrijdag leverde de aannemer op, de maandag daarop trokken de eerste gasten in het hotel.

Het Element hotel telt in totaal 160 kamers in studiostijl met eigen keukens en inrichting en een werkplek. Dat maakt het hotel geschikt om er langere tijd te verblijven. Daarnaast beschikt het hotel over de gebruikelijke faciliteiten als een fitnesscentrum, vergaderruimten, een restaurant en een bar.

Intensieve planning

Handdoekklaar bouwen vraagt volgens projectmanager Dennis van Kranenburg van J.P. van Eesteren om een intensieve planning. Het bouwproces werd vormgegeven volgens de lean-methodiek in twee sessies met alle onderaannemers, leveranciers en de hoofdaannemer bij elkaar. Daarbij werd de overkoepelenede planning ontwikkeld voor de looptijd van het hele project. Daarnaast vond voortdurende afstemming en coördinatie plaats tussen alle partijen.

Met die aanpak werd het oude kantoorpand door de aannemer voorzien van compleet nieuwe en duurzame installaties. Ook vonden tijdens de bouw voortdurend stof- en gasmetingen plaats. Daarmee verliep de bouw zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk. Van Kranenburg: “Alle verwerkte materialen zijn duurzaam gecertificeerd, van de kitspuit tot de gipsplaat. Zelfs de metalstudwanden voor de hotelkamers en de vloeren voldoen aan strenge duurzaamheidseisen van Leed 3.”

Duurzame leefstijl

Element Hotels biedt mikt op een bewust publiek met een duurzame leefstijl. Wereldwijd heeft de keten op dit moment negentien hotels, waarvan zestien in Noord-Amerika, twee in Europa en één in Azië. Meer hotels zijn in voorbereiding. J.P. van Eesteren bouwt momenteel nog een hotel in het Amstelkwartier in Amsterdam. Met een Leed platinum-certificaat moet dat het duurzaamste hotel worden van Europa.

Reageer op dit artikel