nieuws

Stemming in bouw opperbest door stijgende omzetten

bouwbreed

Stemming in bouw opperbest door stijgende omzetten

De bouwnijverheid heeft in 2015 elk kwartaal de omzet zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor Bouw die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

De omzetgroei kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar wel een stuk lager uit dan in de eerste drie kwartalen, zo blijkt uit de cijfers. De toename in het laatste kwartaal bedroeg 1 procent ten opzicht van een jaar eerder.

Een verklaring heeft het CBS wel voor teruglopende groei: “Omdat in het laatste kwartaal van 2014 al sprake was van een sterke groei, valt de stijging in het vierde kwartaal van 2015 relatief laag uit.”

Het waren vooral de bedrijven in de burgerlijke & utiliteitsbouw die het in 2015 erg goed deden, constateert het CBS. En dan vooral de kleinere ondernemingen. De omzet van bedrijven met minder dan tien werknemers steeg ruim 17 procent, al vlakte de groei gedurende de laatste twee kwartalen iets af.

B&u-bouwers met meer dan honderd personeelsleden zagen de opbrengsten met bijna 10 procent toenemen in 2015. In 2014 daalde de omzet nog met bijna 9 procent. “Ook bij deze bedrijven vlakte de omzetgroei af in het vierde kwartaal.”

De hogere bouwomzetten volgen op het aantrekken van de koopwoningenmarkt. Sinds 2015 is sprake van een stijging in het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen.

De omzetgroei zorgt voor een opperbeste stemming onder bouwondernemingen. Het ondernemersvertrouwen in de sector is, na een kleine terugval in het vorige kwartaal, naar de hoogste stand sinds het begin van de crisis geklommen.

Reageer op dit artikel