nieuws

‘Samenwerking met bewoners ging uiteindelijk toch goed’

bouwbreed Premium

‘Samenwerking met bewoners ging uiteindelijk toch goed’

Met de Waalsprong breidt Nijmegen uit naar het gebied ten noorden van de rivier. Bij Lent wordt deze maand het tweede woonproject voor een ecologische woongroep gerealiseerd. Voor Wijnen Bouw betekende dit speciale project wel wat aanpassingsvermogen.

De nieuwe naam van Meergeneratie Woonproject Nijmegen, Eikpunt, heeft een praktische oorsprong. Op het plein tussen de drie woongebouwen staat een eik, die het centrale punt vormt in deze gemeenschap van ouderen, jongeren en gezinnen met een spirituele levenshouding. De Nijmeegse woongemeenschap trok naar dit nieuwe deel van de stad om haar levensvisie realiteit te maken: een manier van samenleven die zo ecologisch en duurzaam mogelijk is.

Daar zijn ze overigens niet uniek in; naast het project staat het vorig jaar gerealiseerde Iewan Strowijk, een gebouw dat grotendeels werd opgetrokken uit natuurlijke materialen en deel door de bewoners zelf werd gebouwd. Zo ver ging het niet bij dit project, zegt projectleider Dennis van Doorn. “Maar de woongroep, die de woningen straks huurt van de wooncorporatie, is wel vanaf het begin nauw bij de bouw betrokken geweest.”

Vergt aanpassingen

Zo’n constructie was nieuw voor de bouwer. “Het zijn natuurlijk geen mensen uit de bouwwereld, dus er moet veel worden uitgelegd. Ik moet eerlijk bekennen dat we dat in het begin wel wat hebben onderschat, maar uiteindelijk is de samenwerking heel goed gegaan. Het vergt wel wat aanpassingen. Om te beginnen begonnen we de bouwvergaderingen altijd met een minuut stilte voor bezinning. Dat was wel heel bijzonder, en dat zal ik ook niet zo snel meer meemaken, denk ik.”

Je moet wel weten waar dat granulaat precies vandaan komt

De ecologische idealen komen terug in het ontwerp van het gebouw, met veel duurzame houtsoorten en ronde vormen. Volgens Van Doorn ontstond er nog wel eens discussie over de toepassing van materialen. “Als de groep per se bepaalde soorten beton wil hebben met een hoog percentage granulaat, dan moet je wel weten waar dat granulaat precies vandaan komt, om zeker te weten dat het echt duurzaam is. Veel uitleggen dus. Maar daar was ruimte voor. De sfeer is altijd heel vriendelijk en prettig geweest.”

De bouwer leverde een deel van het project zelfs eerder op, zodat de bewoners zelf aan de slag konden met het aanbrengen van leem voor de binnenwanden. “We hebben de woningen dus niet behangklaar opgeleverd. Ik moet zeggen, dat vind ik als bouwer wel jammer, want het liefst lever je een strakke woning, behangklaar, op. Maar het eindresultaat, met die vormen en balustrades, is prachtig. Een compliment voor de architect.

Projectgegevens

Drie gebouwen woongroep Eikpunt

Opdrachtgever: Wooncorporatie Talis

Aannemer: Wijnen Bouw

Ontwerp: Van Laarhoven Combinatie

Reageer op dit artikel