nieuws

Oplichters van zzp’ers vooral actief in B&U

bouwbreed

Oplichters van zzp’ers vooral actief in B&U
Shutterstock

De notoire wanbetalers van zelfstandigen in de bouw zitten uitsluitend in de woning- en utiliteitsbouw. Belangenbehartiger Zelfstandigen Bouw heeft een zwarte lijst opgesteld van 33 bedrijven en particulieren die verschillende malen hun opdrachtnemers niet hebben betaald.

Met de lijst wil Zelfstandigen Bouw de leden beschermen tegen opdrachtgevers die zzp’ers oplichten. Dat doen ze vaak door niet te betalen of opdrachtnemers aan het lijntje te houden en ondertussen geld wegsluizen. Als de zelfstandigen proberen het geld terug te krijgen, is er vaak niets te halen.

Die oplichter is met de noorderzon vertrokken

Het gaat om forse bedragen, zegt voorzitter Charles Verhoef. “Het komt regelmatig voor dat zelfstandigen voor tienduizenden euro’s het schip in gaan doordat deze boeven ze niet betalen. Het gaat om mensen uit allerlei verschillende delen van de bouw, van het leggen van vloeren tot timmerbedrijven. En voor een gemiddelde zzp’er kan zo’n bedrag het bedrijf de nekslag geven, zeker nu de crisis ook de zelfstandigen hard heeft geraakt. Ik ken een geval waarbij een van onze leden nog 81.000 euro krijgt van een opdrachtgever om zand/cementdekvloeren te maken. Maar die oplichter is met de noorderzon vertrokken.”

Verschillende bv’tjes

Op de lijst staan bedrijven en particulieren waarvan minstens tweemaal kan worden aangetoond dat ze zelfstandigen willens en wetens hebben opgelicht. “Gewone faillissementen staan niet op de lijst. Maar bijvoorbeeld wel een persoon die onder zeventien verschillende namen opereert, gebruik maakt van allerlei verschillende bv’tjes en daarbij zelfstandigen een poot uitdraait.” Het gaat in alle gevallen om wanbetaling in de woning- en utiliteitsbouw. “We hebben geen gevallen in de wegenbouw.” Ook gaat het nooit om gerenommeerde bouwbedrijven.

Er wordt veel te weinig aan gedaan

De lijst blijft groeien, zegt Verhoef. “Er wordt veel te weinig aan gedaan. Maar dat kan wel, dat hebben we ook gezien met de maatregelen die de Tweede Kamer heeft aangenomen om acquisitiefraude te bestrijden. Daar wordt de bewijslast nu omgedraaid en moeten mensen bewijzen dat ze een opdracht hebben gekregen.”

Voor de zzp’ers in de bouw heeft Verhoef een simpeler oplossing. “Ik zou deze lijst het liefst op internet zetten om deze notoire wanbetalers aan de schandpaal te nagelen. Maar we kunnen deze lijst alleen bekendmaken aan onze leden, onder voorbehoud dat ze die informatie geheim houden. Als we dat niet doen, kunnen we voor smaad worden aangeklaagd. Het is de omgekeerde wereld: deze mensen mogen kleine bedrijven in alle vrijheid de nek omdraaien door slinkse truukjes, maar als je dat aan de kaak wilt stellen ben je strafbaar.”

Reageer op dit artikel