nieuws

Openbaar led-armatuur geeft beter lichtbeeld op wegdek

bouwbreed Premium

Openbaar led-armatuur geeft beter lichtbeeld op wegdek

De gemeente Eersel heeft de primeur van de nieuwe openbare led-armaturen van verlichtingsfabrikant De Nood uit Middelburg.

Anders dan wat tot nog toe gebruikelijk is genereert de led-module zonder filters een lichtkleur van 2000 kelvin bij een lichtopbrengst van 3000 lumen. Het licht straalt omhoog waarna een speciale spiegel naar een ontwerp van De Nood het verspreidt. De kleur komt in grote lijnen overeen met het oranje van de SON-verlichting die Eersel momenteel gebruikt. De led-module bestaat uit een indirecte lichtbron met een koelelement op de bodem van het armatuur en is gespoten in de kleur van het armatuur. Een kunststof opzetstuk wekt de indruk dat er een traditionele lichtbron in het armatuur zit. Omdat het licht omhoog straalt en met een spiegel wordt verspreid ervaren voorbijgangers het volgens De Nood als ‘minder prikkelend’. Lamp en spiegel passen ook in armaturen van derden. Vergeleken met de traditionele SON-verlichting geeft de led-variant een beter lichtbeeld op het wegdek. Dat komt omdat het licht helderder is en door een kleurherkenning van 85 op een schaal van 100. Dat bevordert wat de fabrikant betreft ook de sociale veiligheid. Het rustige lichtbeeld geeftgeen afleiding op de rijbaan en een goede rijbaanbegeleiding.

Reageer op dit artikel