nieuws

Monumentaal pand Den Bosch stort in tijdens verbouwing

bouwbreed Premium

In het pand aan de Markt in Den Bosch dat zaterdagavond instortte was een verbouwing aan de gang. Er zijn geen gewonden gevallen.

In het gebouw was een filiaal gevestigd van opticienketen Pearlw. De winkel zou ruim een week gesloten zijn vanwege een grote verbouwing. Zaterdagavond rond 22.00 uur hadden de bouwvakkers het pand verlaten, een uur later stortte het pand plotseling in.Op bewakingsbeelden https://www.youtube.com/watch?v=EzEVDUJSbTA, gemaakt vanuit een tegenovergelegen winkel, valt te zien hoe de monumentale gevel plotseling naar voren komt, een knik maakt en dan tegen de grond te pletter slaat.

Het pand dateert van 1637 en is een gemeentelijk monument. Voordat Pearle zich erin vestigde, deed het eeuwenlang dienst als bordeel. Ook zat er honderd jaar een bekende kroeg in. Het pand staat naast het voormalige atelier van schilder Jheronimus Bosch. Sinds ruim een week is de stad in ban van deze schilder. De lampen waarmee zaterdagavond geoefend werd voor een lichtshow gewijd aan Jheronimus Bosch, werden acuut op het ingestorte gebouw gericht om de zoektocht naar mogelijke slachtoffers te vergemakkelijken.  

Politiehonden werden ingezet, maar konden ook niets vinden. De verdiepingen boven het pand waren niet bewoond. Totdat het onderzoek naar de oorzaak is afgerond laat de gemeente de brokstukken liggen. 

Reageer op dit artikel