nieuws

Mini warmtepomp voor de retrofit-markt

bouwbreed

Mini warmtepomp voor de retrofit-markt

Met een kleine luchtwarmtepomp naast de bestaande CV-ketels wil Eneco huishoudens helpen het gasgebruik met maximaal 60 procent terug te brengen.

De mini-warmtepomp is ontwikkeld met het Nederlandse Inventum, dat al zeker dertig jaar warmtepompen produceert. Hij is ontworpen op de slimme thermostaat Toon van Eneco, die zich steeds meer ontwikkelt tot breed domoticaplatform en veel meer apparaten in huis aanstuurt dan alleen de verwarmingsinstallatie. Toon stemt inzet van de warmtepomp en de bestaande CV-ketel slim op elkaar af. Aanpassingen aan de verwarmingsinstallatie en de radiatoren zijn verder niet nodig.

WarmteWinner

Voor een warmtepomp is de WarmteWinner, zoals hij is gedoopt, opvallend klein. Dat komt onder andere doordat hij geen boilervat heeft. Het vermogen van 1,4 kWh is eveneens bescheiden, maar meer is volgens innovatie-directeur Hans Valk van Eneco ook niet nodig. “In de meeste huizen zal hij tot temperaturen beneden het vriespunt de zaak voldoende kunnen warmstoken. Alleen voor warm tapwater moet de ketel geregeld bijspringen.” Dat scheelt niet alleen in gasgebruik van de CV-ketel, de ketel zal ook minder onderhoud vergen en langer meegaan.”

De energiewinst is het grootst in huizen met mechanische ventilatie. Daar vervangt de warmtewinner de MV-box en onttrekt warmte aan de retourlucht die wordt uitgeblazen.

Gedragsverandering

Onder ideale omstandigheden kan daar het gasgebruik wel zo’n 60 procent worden teruggebracht. Dan moeten de bewoners hun huis ’s nachts en bij afwezigheid niet te sterk laten afkoelen, anders moet de ketel te vaak bijspringen. Toon helpt de gebruikers bij de gedragsverandering die daarvoor nodig is.

Terugverdientijd

Niet alleen het formaat is klein, ook de prijs van de WarmteWinner wordt bescheiden, garandeert Valk. Die zal uitkomen op zo’n 2000 euro, maar kopers komen in aanmerking voor een IDSE-subsidie van zo’n 1000 euro. Blijft dus een nettoprijs over van zo’n 1000 euro. Met een jaarlijkse besparing van 250 euro op de gasrekening, die volgens Valk reëel is, blijft dus een terugverdientijd over van vier jaar. De prijs is inclusief installatie die in een paar uur gepiept is.

Ingewikkelde stek-handelingen zijn niet nodig, evenmin als een buitenunit. In de meeste gevallen past de WarmteWinner onder of naast de bestaande CV-ketel. Wel wordt aangeraden een onderhouds- en servicecontract af te sluiten. De maandelijkse kosten daarvoor zullen tussen 5 en 10 euro bedragen. De eerste prototypen draaien sinds ruim een maand bij twee huishoudens.

Vlak voor de zomer verwacht Eneco de eerste WarmteWinners te kunnen uitleveren.

Transitie

Langetermijnperspectief van Eneco is dat woningen all-electric worden

In de visie van Valk is de ketel een transitie-apparaat voor de retrofit-markt. Het langetermijnperspectief van Eneco is dat woningen all-electric worden en zelf in de elektriciteitsbehoefte voorzien met vooral zonne-energie. Als er tijdelijk geen behoefte is aan de zonnestroom wordt die opgeslagen in de huisbatterij van Tesla, de Powerwall. Ook daarmee maakte Eneco afspraken. De eerste 1000 batterijen zijn besteld. Vooral onder Belgische klanten van het energiebedrijf is de interesse groot, sinds de terugleververgoeding voor particuliere zonnestroom daar flink is teruggeschroefd. Wat meespeelt is dat Belgen zich willen wapenen tegen stroomuitval, wat de laatste tijd een paar keer langdurig is gebeurd. Met een opgeladen batterij kunnen ze zo’n periode overbruggen.

De lancering van de WarmteWinner vond op een Apple-achtige manier plaats. Tot op het laatste moment werd zorgvuldig geheim gehouden wat er precies zou worden onthuld. Ceo Jeroen de Haas van Eneco zette eerst kort uiteen dat in zijn visie het energiebedrijf op termijn niet meer zal bestaan. Energie wordt volledig decentraal opgewekt en in die nieuwe wereld mikt Eneco op een rol als leverancier van comfort. Met Toon, de WarmteWinner en andere producten verwacht hij dat het bedrijf een centrale positie in veel Nederlandse huishoudens zal behouden.

Reageer op dit artikel