nieuws

Lichtgewicht systeembekisting voor funderingen in opmars

bouwbreed Premium

Lichtgewicht systeembekisting voor funderingen in opmars

Een octrooi op een systeem voor bekistingen veranderde een betonstaalvlechtbedrijf in een bedrijf dat systeembekistingen aanbrengt.

In 2012 kreeg Henk van Overdijk octrooi op een door hem ontwikkelde systeembekisting voor constructies met een hoogte tot ongeveer een meter. Bedoeld als herbruikbare lichtgewichtbekisting voor het storten van funderingen of delen daarvan. Het systeem bestaat uit langwerpige kunststofplaten met inwendige kanalen. Met bijpassende, U-vormige klemmen van beton-ijzer. Als twee platen op hun langste zijde in elkaars verlengde worden neergezet, staan de kanalen verticaal en zijn de platen eenvoudig te combineren tot een enkele plaat. Dit gebeurt door ze onderling te fixeren met zo’n U-vormige klem, die van bovenaf in twee geschikte kanalen wordt geschoven.

Nooit op maat zagen

Het via de kanalen vastzetten aan de ondergrond kan eventueel ook met afzonderlijke, rechte pennen gebeuren. Ook twee evenwijdig aan elkaar lopende platen – waartussen de betonspecie moet komen – zijn met U-vormige klemmen ten opzichte van elkaar te fixeren, evenals twee platen die een hoek met elkaar maken. De ‘benen’ van de klem hebben in deze gevallen een wat langer tussenstuk. In principe hoeven de platen nooit op maat te worden afgezaagd, omdat ze op een hoek mogen uitsteken.

De uitvinder past zijn ‘Van Overdijk Systeembekisting’ sinds 2012 steeds vaker toe, op talloze grote en kleine projecten. “We zijn vanuit ons oorspronkelijke betonvlechtbedrijf heel kleinschalig begonnen met het op deze manier maken van funderingen. We groeien gestaag en dat doen we met opzet in een tempo dat we nog kunnen behappen,” aldus Van Overdijk, die inmiddels meerdere ploegen heeft, waardoor hij ook een aantal projecten tegelijk aan kan. Deze maand werd een tweede octrooi van hem openbaar, met een paar aanpassingen ten opzichte van het eerste.

Tweede editie

In deze tweede editie zijn bijvoorbeeld de U-vormige klemmen vervangen door rechte pennen van betonijzer in combinatie met latvormige verbindingsstukken. Deze latten zijn bij de uiteinden voorzien van diverse gaten voor de pennen. De afstanden tussen de openingen bij het ene uiteinde verschillen van die bij het andere uiteinde. In combinatie met twee rechte pennen kun je zo van een verbindingsstuk zelf een wat hoekige U-vormige klem maken, in elke gewenste afmeting.

Daar hebben we inmiddels veel in geïnvesteerd

Het bedrijf werkt momenteel uitsluitend met het oorspronkelijke systeem: “Daar hebben we inmiddels veel in geïnvesteerd, om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar onze funderingen. Op termijn gaan we over op die andere klemmen, die in de praktijk gewoon met de huidige ‘haarspelden’ zijn te combineren.”

Van Overdijk wil nog flink groeien. Met nog steeds de intentie het systeem helemaal in eigen beheer te houden. “We moeten wel realistisch zijn. Misschien moeten we in de toekomst licenties afgeven, of samenwerken met partners die ons systeem in andere regio’s toepassen. Er zijn tal van mogelijkheden, die we momenteel allemaal inventariseren.”

Reageer op dit artikel