nieuws

Instorten van winkelpand blijft raadsel

bouwbreed Premium

Instorten van winkelpand blijft raadsel
Robin van Lonkhuijsen

Er was geen sprake van een verbouwing in het winkelpand op de Markt en Hinthamerstraat in Den Bosch, dat zaterdagavond instortte kort nadat bouwvakkers het pand hadden verlaten. Dat benadrukt een woordvoerster van opticien Pearle, die het gemeentelijk monument huurde. Het pand onderging een interieuraanpassing, zo laat ze weten. Hak- en breekwerk kwam daar volgens haar niet aan te pas. Een vergunning was daarom ook niet nodig. 

De medewerkers die zaterdagmiddag na sluitingstijd aan het werk gingen hebben de oude inboedel, waaronder brillenkasten, verwijderd en voorraden naar de niet bewoonde verdiepingen boven de winkel gebracht. Deze week zou de interieuraanpassing moeten plaatsvinden, waarna op 5 maart het pand weer zou moeten openen. Nu dat niet meer kan, wil de opticien op korte termijn elders in het centrum een pand huren.

De aannemer voert jaarlijks tientallen winkel verbouwingen en interieur- aanpassingen uit

Bouwbedrijf Van de Fliert had als vaste partner de opdracht gekregen om de werkzaamheden uit te voeren. De aannemer voert jaarlijks tientallen winkelverbouwingen en interieuraanpassingen uit voor Pearle en zelfs honderden voor GrandVision, de keten waar Pearle deel van uitmaakt. Naast het verbouwen van winkels en restaurants is ook renovatie en onderhoud een van specialismen van de Gelderse aannemer. Of er ook onderaannemers betrokken waren bij de werkzaamheden in het pand van de opticien, is bij Pearle niet bekend.

Onduidelijk

Directeur Pijlman van bouwbedrijf Van de Fliert laat weten niet te kunnen reageren zolang het onderzoek loopt.

Bijna twee dagen nadat het historische pand uit 1637 bezweek, is nog altijd veel onduidelijk. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is van de instorting, waarbij de gevel in een paar seconden tijd naar voren kwam en te pletter sloeg op straat. Daarbij vielen geen gewonden. Het puin blijft voorlopig liggen zolang dat onderzoek gaande is. Pas als dat gebeurd is, kunnen de naastgelegen panden gestut en onderzocht worden. Tot die tijd blijven ze dicht.

Het lijkt wel of Den Bosch er een toeristische attractie bij heeft gekregen

“Het lijkt wel of Den Bosch er een toeristische attractie bij heeft gekregen”, constateerde burgemeester Ton Rombouts zondagmiddag tijdens een persconferentie. Maar dan wel een waar hij niet blij mee is. Inwoners van de stad en bezoekers kwamen zondag en maandag massaal een kijkje nemen bij de restanten van het winkelpand. “Er is een tand uit een rij historische gebouwen geslagen en ongepland.”

Gesprek

Zondagmiddag was de gemeente er volgens Rombouts nog niet in geslaagd om contact te leggen met de aannemer. Pas ‘s avonds was er een gesprek geweest tussen beide partijen. De woordvoerster van Pearle ontkent dat de aannemer zich schuil hield. Volgens haar was er sprake van miscommunicatie en had de aannemer zich al snel na het ongeluk gemeld bij de brandweercommandant.

Het pand dat Pearle huurde is eigendom van een particulier, die toestemming had gegeven voor de werkzaamheden. Het pand, bekend onder de naam De Drye Vijzels, heeft een rijke historie en diende in het verleden onder meer als bordeel en als café. Het grenst aan De Kleine Winst, het voormalig atelier van schilder Jheronimus Bosch. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Bossche schilder stierf. In dit jubileumjaar staan veel festiviteiten op stapel, zoals een lichtprojectie op een aantal panden op de Markt, waaronder het ingestorte pand, die vanaf 4maart te zien zou zijn. Die show is voorlopig uitgesteld.

Reageer op dit artikel