nieuws

IJs verwarmt goedkoper dan gasketel

bouwbreed

IJs verwarmt goedkoper dan gasketel

Verwarmen met ijs is ongeveer de helft goedkoper dan met een gasketel en koelen met ijs is ruim 95 goedkoper dan met een elektrische koelmachine.

Systeem heeft COP van 7

Het systeem combineert de energie uit zon, lucht, water en bodem en slaat het op in leidingwater: een reservoir gevuld met zo’n 10 kubieke meter. In en rond het vat zijn warmtewisselaars aangebracht. Collectoren nemen vanaf het dak de energie van de zon en de buitenlucht op. Een deel van deze energie wordt direct via een warmtepomp benut; het restant wordt in het reservoir opgeslagen in de vorm van ijs. De energie wordt afgegeven door middel van vloerverwarming en plafondkoeling.

Viessmann verkoopt het systeem onder verschillende namen en voor uiteenlopende toepassingen. De producent kocht daarvoor enkele jaren geleden het patent van ontwikkelaar Isocal. Voor woningen levert de fabrikant het systeem onder de naam Vitofriocal met een vermogen van 6 tot 17 kilowatt. De maten van de benodigdheden zijn in grote lijnen gelijk aan die van warmtepompen.

De ijsverwarming, zoals adviseur Herman Harkink van WTW Consultancy uit Laren het systeem noemt, is in Nederland onder meer toegepast in Lent. Het gemeentehuis van Peel en Maas wordt op dezelfde wijze bediend.

“Warmte stijgt en koude daalt zodat de hele ruimte wordt geconditioneerd”, verklaart Harkink de keuze voor deze wijze van afgifte. Het systeem heeft een COP van 7: het levert zeven keer meer energie op dan voor het proces nodig is. Een warmtepomp heeft een gemiddelde COP van 4,5.

IJsreservoir

Bij ijsverwarming wordt de koude die vrijkomt bij verwarming opgevangen en opgeslagen in het ondergrondse ijsreservoir. Bij bevriezing komt genoeg warmte vrij voor het hele gebouw. Bij iedere kilowattuur die nodig is voor het vriesproces komt 7 kilowatt warmte beschikbaar.

In de zomer wordt het proces omgekeerd: het ijs wordt ontdooid en bij dat proces komt genoeg koude vrij om bijvoorbeeld een woning te koelen. Harkink benadrukt dat het systeem te realiseren is zonder de bodemvergunning die voor warmtepompprojecten met bodemwisselaars vereist is. Hij becijfert de terugverdientijd bij de huidige energieprijzen op een kleine tien jaar. Het zijn vooral de grote(re) projecten als woonwijken waarin het systeem het best rendeert, bij voorkeur in combinatie met een zo energiezuinig mogelijke bouw.

Hij adviseert daarvoor de elementen uit EPS 150-SE-blokken van Sarda Building Systems. Een constructie die daarmee wordt gemaakt, biedt na de oplevering een Rc-waarde van 7,5. In combinatie met ijsverwarming levert dat volgens Harkink een halvering op van de energie die nodig is voor de ruimteverwarming.

Reageer op dit artikel