nieuws

Gipskartonplaat met de hand simpel te kantelen

bouwbreed

Gipskartonplaat met de hand simpel te kantelen
Elk kantelframe heeft een spanband en aan de onderzijde vijf steunpunten.

Twee metalen ‘kantelframes’ die zijn voorzien van een hefboomarm maken het twee personen mogelijk om met handkracht stap voor stap een pallet met grote gipsplaten te kantelen van horizontaal naar verticaal.

Gipskartonplaten worden op pallets aangeleverd en op de bouwplaats afgeladen met een al dan niet meegebrachte vorkheftruck. Tot een paar jaar geleden pakten twee bouwvakkers vervolgens handmatig de platen een voor een van een stapel liggende platen af, om ze verder te kunnen verwerken. Maar sinds september 2013 is dat volgens de arbo-regels niet meer toegestaan. Het afnemen mag pas nadat een pallet op een of andere manier met platen en al is gekanteld van horizontaal naar ongeveer verticaal, zodat de platen op hun kant zijn komen staan. Maar met wat voor apparaat of hulpmiddel moet je zo’n stapel grote platen kantelen?

Te zwaar

Gert Jan ten Hoope van Techsupport bekeek de hem bekende technische oplossingen voor het kantelen en vond ze zowel te complex als te duur. “En omdat ze ook te zwaar zijn, vormt het verplaatsen en tillen ervan op zich weer een arbo-technisch probleem”, schrijft hij in octrooiaanvrage NL1040748.

De uitvinder presenteert in ‘Inrichting en werkwijze voor het kantelen van een zware last’ de door hem bedachte, verrijdbare ‘gipsplaatpalletkantelaar’ die twee personen in staat stelt een pallet met grote platen door middel van handkracht zelf rechtop te zetten, heel beheerst en toch snel.

De ‘kantelaar’ of ‘kieper’ bestaat uit twee individuele kantelframes waarop een kraan of heftruck een af te leveren pallet platen kan plaatsen. De aluminium frames ondersteunen de pallet en zijn elk voorzien van een stevige spanband om de platen tijdelijk te fixeren. Zonodig kan een heftruck of palletwagen de complete stapel weer opnemen en verder vervoeren. De octrooitekst geeft nog aan dat frames ook onderling gekoppeld zouden kunnen worden, maar dat lijkt niet nodig te zijn.

Frame

De naar de vloer gerichte zijde van elk kantelframe is onregelmatig bolgekromd, met op strategische plaatsen een steunpunt, vijf in totaal. In de stabiele uitgangspositie staan de kantelframes op hun eerste twee steunpunten. Elk frame heeft ook een uitschuifbare hefboomarm.

Twee personen kunnen met deze hefbomen zonder veel inspanning de stapel stapsgewijs naar voren kantelen, van framesteunpunt naar framesteunpunt, van de ene stabiele stand naar de volgende. Tot de eindstand, waarbij de frames op hun laatste twee steunpunten staan en de pallet een hoek van 70 graden maakt met de ondergrond. De hefboomarmen doen nu dienst als steunpoten, om na het losmaken van de spanbanden en het afnemen van de platen ongewenst terugkantelen van de pallet onmogelijk te maken.

Ten Hoope blijkt telefonisch onbereikbaar, maar op de site machine-bouw staat een link naar een instructief filmpje over het gebruik van zijn vinding. Op de site blijkt ook dat de uitvinder zijn octrooi te koop aanbiedt, inclusief de gemaakte prototypen en ontwerpschetsen voor een alternatieve uitvoering in kunststof.

Reageer op dit artikel