nieuws

Geen gesjoemel met het kopen van groene stroom

bouwbreed

Geen gesjoemel met het kopen van groene stroom

Er is geen sprake van dat gemeenten en provincies sjoemelen met het kopen van groene stroom. Dat antwoordt minister Kamp (economische zaken) op vragen uit de Tweede Kamer.

Kamerleden trokken aan de bel, omdat diverse provincies en gemeenten stroom van onder meer Noorse waterkrachtcentrales kopen. Volgens de vragenstellers gaat het hierbij niet om groene stroom, maar om kolencentrales. Kamerlid Jan Vos (PvdA) sprak in dat verband over sjoemelstroom. Kamp ontkent dit ten stelligste en wijst erop dat op de gekochte energie zogeheten garanties van oorsprong gelden (gvo’s). “Een gvo garandeert dat er sprake is van groene stroom”, aldus de bewindsman. “Groene stroom uit een ander land is niet minder duurzaam”

Systeem af schaffen

Minister Kamp stelt vast dat het inkopen van stroom bij leveranciers die ook een kolencentrale exploiteren, niet wil zeggen dat er met aankoop iets mis is. De publieke sector loopt dan ook niet achterop bij de verduurzaming van de energievoorziening, vindt de minister.

Gvo’s zijn ingesteld door de Europese Unie. Het voorstel van Vos om het systeem af te schaffen is daarom niet haalbaar, aldus Kamp. Het Rijk voerde vorig jaar een test uit om middels gvo’s energie te kopen van Nederlandse windparken. De ingekochte stroom was bestemd voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De test verliep succesvol dat de komende jaren wordt bekeken of de koop van Nederlandse groene energie verder wordt uitgebreid.

Reageer op dit artikel