nieuws

Fugro houdt veel last van slechte olie- en gasmarkt

bouwbreed

Fugro houdt veel last van slechte olie- en gasmarkt

Bodemonderzoeker Fugro houdt last van de slechte olie- en gasmarkt. Het bedrijf leed net als een jaar eerder fors verlies. Toch schoot de koers van het aandeel Fugro na de presentatie van de jaarcijfers omhoog.

Het nettoverlies van Fugro kwam over 2015 uit op 373 miljoen euro, tegen 459 miljoen euro een jaar eerder. Dat forse tekort is mede te wijten aan afschrijvingen van in totaal 322 miljoen euro, als gevolg van de slechte marktcondities. Die betreffen vooral de divisie die in opdracht van oliemaatschappijen de zeebodem in kaart brengt.

Het Leidschendamse bedrijf zag de omzet met ruim een zesde afkalven tot 2,36 miljard euro. Dat is overigens deels te verklaren door de verkoop van bezittingen.

“We hebben te maken met een ongekende neergang in onze grootste markt: olie- en gasdiensten”, schrijft topman Paul van Riel in een verklaring bij de jaarcijfers. Door capaciteit te verminderen, kosten te besparen en niet-strategische activiteiten af te stoten is toch een positieve kasstroom behaald en de schuld aanzienlijk verlaagd, benadrukte hij.

Vooral het verlagen van de schuld maakt beleggers blij. Het aandeel Fugro spoot vrijdagochtend, direct na de bekendmaking van de cijfers omhoog. Rond 11 uur noteerde het aandeel Fugro een koersstijging van ruim 30 procent.

Voor 2016 gaat Fugro opnieuw uit van een positieve kasstroom. De kosten zullen verder worden verlaagd omdat de energiemarkt, goed voor bijna driekwart van de omzet, nog geen tekenen van verbetering laat zien. Wel ziet het bedrijf groeimogelijkheden in voorbereidend werk voor de aanleg van bijvoorbeeld windmolenparken.

Afgelopen jaar schrapte Fugro al 1600 banen en werd de offshorevloot behoorlijk ingekrompen. Topman Van Riel meldde dat daarmee al rekening is gehouden met een aanhoudend zwakke markt in 2016. ‘‘Daarom hopen we in 2016 minder hard te hoeven snijden dan in 2015’’.

Fugro heeft voor dit jaar een werkvoorraad ter waarde van 1,32 miljard euro. Dat is ongeveer 15 procent minder dan vorig jaar. Dat wil nog niet zeggen dat de omzet net zo sterk zal dalen, denkt Van Riel, maar dat die onder druk blijft staan, ligt volgens hem voor de hand.

Reageer op dit artikel