nieuws

Energienet landen langs Noordzee levert geld op

bouwbreed Premium

Energienet landen langs Noordzee levert geld op

De aanleg van een gezamenlijk energienet door landen aan de Noordzee is financieel aantrekkelijk. Dat blijkt uit het proefschrift van Shahab Shariat Torbaghan getiteld Transmission Expansion planning in the North Sea Region.

Torbaghan, die promoveerde aan de TU Delft, constateert dat het aantal windparken op zee groeit. Momenteel worden ze aangesloten via aparte kabels op nationale elektriciteitsnetten. In de toekomst worden deze vervangen door een gezamenlijk net. Volgens de promovendus is zo’n voorziening aanzienlijk voordeliger dan de huidige werkwijze. Niet alleen kunnen zo kosten worden bespaard, ook zal de maatschappelijke welvaart in het Noordzeegebied toenemen. Om dit te bereiken ontwikkelde hij een simulatiemodel. Hiermee kunnen te hoge of juist te lage investeringen worden voorkomen.

Reageer op dit artikel