nieuws

Energielabel mag van Europa

bouwbreed

Energielabel mag van Europa

De Europese Commissie stopt de procedure waarin werd onderzocht of het Nederlandse energielabel voor woningen wel voldoet aan de Europese regels. Een dreigende boete van 90 miljoen euro per jaar is daarmee van de baan.

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) zegt altijd al vertrouwen in de uitkomst van de procedure te hebben gehad. “Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk, en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis”, aldus Blok.

De Commissie was destijds niet tevreden over de manier waarop Nederland de richtlijn energieprestatie gebouwen in eigen regels had omgezet. Eén van de grootste bezwaren van de Commissie was het Nederlandse energielabel. Dit voldeed volgens de Commissie niet aan de kwaliteitseisen, waardoor de berekening van de energieprestatie van woningen en gebouwen niet correct zou worden uitgevoerd.

Op dit moment kunnen woningeigenaren zelf hun label samenstellen waarna een energieprestatieadviseur online goedkeuring moet geven. Deze energieprestatieadviseur komt dus niet meer in de woningen, wat voorheen wel het geval was.

Reageer op dit artikel