nieuws

Crowdfunding nu ook bij 
sociale bouwprojecten

bouwbreed Premium

Crowdfunding nu ook bij 
sociale bouwprojecten
Shutterstock

Crowdfunding wint steeds meer terrein. Om de nodige financiële middelen te verzamelen voor vernieuwende en sociale bouwprojecten doen projectontwikkelaars steeds vaker een beroep op particuliere investeerders.

De vraag naar vernieuwende en sociale bouwconstructies groeit, constateert crowdfundingsexpert Tom Vroemen. Een ontwikkeling die echter voor een belangrijk deel voorbijgaat aan de traditionele financiers. “Ze handelen nog vanuit een verouderd beeld waarin supergemiddelde huizen op supergemiddelde locaties het beste verkoopt.” Daarom is bij projecten die afwijken van het stereotype patroon crowdfunding vaak een goed en volwaardig alternatief.

Het aantal voorbeelden daarvan neemt toe. Zo werd op het platform CrowdAboutNow door jongerenhuisvester Socius het afgelopen jaar met succes campagne gevoerd voor twee sociale woningbouwprojecten, namelijk de Ravel en de Saffier in Utrecht. Bij de Ravel gaat het om een voormalig kantoorpand waarin voor een periode van minimaal tien jaar 180 kamers voor jongeren komen. Via een crowdfundingscampagne lukte het vrijwel probleemloos om voor 500.000 euro aan aandelen te verkopen. Daarnaast gebruikte Socius met succes een andere manier om het benodigde geld binnen te krijgen. Toekomstige bewoners kregen de gelegenheid hun huur 24 maanden vooruit te betalen voor de prijs van 22 maanden.

Het andere project van Socius, de Saffier, betrof 160 woonruimtes voor jongeren en ouderen in een voormalig zorgwooncomplex in Utrecht. Het lukte de sociale verhuurder om de voor dit project benodigde 150.000 euro ruimschoots binnen te halen. Ook hier werd zowel de investeringsmethode als de constructie met het vooruitbetalen van de huur toegepast. In totaal leverde crowdfunding de jongerenhuisvester 1,4 miljoen euro op.

Kleiner maar niet minder rendabel was het project Gildehof in Doesburg dat in november vorig jaar werd gelanceerd via het platform Bouwaandeel. Binnen enkele maanden werd via crowdfunding bij platform Bouwaandeel drie ton bijeengebracht om het historische complex met negen winkels, twee musea en een café aan te kopen en te verbouwen. Zowel de projecten van Socius als die in Doesburg zijn relatief groot. Kleinere vastgoedprojecten doen het echter niet minder goed. Zo haalde Rijkenvoorde Vastgoed 50.000 euro binnen voor een grootschalige opknapbeurt van een herenhuis in Velp dat wordt verbouwd tot woonruimte voor jongeren.

“Crowdfunding voegt niet alleen iets toe op financieel vlak”, zegt Vroemen. “Het creëert ook betrokkenheid van alle partijen. Het kan straks de financierder worden van de betere architectuur en experimentele, alternatieve bouwprojecten.”

Reageer op dit artikel