nieuws

Bonden stoppen overleg Cofely Noord

bouwbreed Premium

Bonden stoppen overleg Cofely Noord

CNV Vakmensen en FNV Metaal hebben het overleg met installatiebedrijf Cofely Noord over het ontslag van 65 werknemers afgebroken. Volgens de bonden is het ontslag te voorbarig en de ontslagregeling minimaal. Het bedrijf zegt dat de reorganisatie nodig is door de verslechterde olie- en gasmarkt.

Cofely meldde de werknemers begin december 2015 dat het fors moest reorganiseren. Volgens de directie van het bedrijf heeft minder omzet, in combinatie met margedruk, geleid tot financiële verliezen. Een belangrijke reden is dat de NAM, de grootste opdrachtgever in de regio, de aardgaswinning terugschroeft.

Maar volgens CNV-onderhandelaar Wilko van Niejenhuis is dat grotendeels onzin. “Wij hebben in januari een aantal drukke bijeenkomsten gehad met het personeel. Niemand is ervan overtuigd dat er zoveel mensen uit moeten, doordat er minder gas wordt gewonnen. Er is buitengewoon veel kritiek op de afwachtende houding van de leiding van het bedrijf en het gebrek aan enthousiasme bij het aannemen van nieuwe klussen.  Ze zouden daar veel meer energie in moeten steken, in plaats van te doen alsof de reorganisatie noodzakelijk is door de aardgas en aardbevingsproblematiek.”

Crisis

Niejenhuis denkt dat Cofely te lang heeft geprofiteerd van de gaswinning en de makkelijke manier waarop men aan werk kwam. “Voorheen was Cofely voor veel opdrachten op voorhand de gedoodverfde opdrachtnemer. Dat is allang niet meer zo. De economische crisis heeft zijn werk gedaan. Wij horen uit diverse lagen van de organisatie dat mensen keihard werken om een nieuwe klus binnen te halen, maar dat gebrek aan scherpte in de top ervoor zorgt dat iemand anders het werk krijgt.”

Daarnaast is er veel boosheid over de ontslagregeling. “Cofely wil geen gebruikmaken van de afvloeiingsregelingen die we in de voorgaande jaren hebben afgesproken, maar een zeer uitgeklede versie ervan.  Eigenlijk willen ze alleen doen wat minimaal wettelijk is voorgeschreven. Dat is voor ons onacceptabel.”

Volgens de bonden moet nu opnieuw worden overlegd met de leden. Bij Cofely Noord werken 945 werknemers.

Reageer op dit artikel