nieuws

Ballast Nedam volledig uit offshore-wind

bouwbreed Premium

Ballast Nedam volledig uit offshore-wind

Ballast Nedam is, met de verkoop van vier onderhoudscontracten voor offshore-windparken, volledig uit de markt voor windenergie gestapt.

Strategische heroriëntatie na overname door Renaissance

Dat bevestigt een woordvoerder van het Nieuwegeinse bouwconcern. Ballast Nedam gaat zich, in Nederland en daarbuiten, volledig richten op het verwerven en uitvoeren van integrale projecten op de werkgebieden huisvesting en mobiliteit. De onderneming maakte donderdagochtend bekend dat de huidige portefeuille van offshorewind-onderhoudscontracten is verkocht aan Deutsche Windtechnik BV, een Nederlandse dochter van een van de grootste Duitse dienstverleners in de windindustrie.

Eind 2014 verkocht Ballast Nedam al zijn activiteiten gericht op de bouw van offshore windparken. Baggerconcern Van Oord was toen de koper.

Hoeveel de verkoop van de onderhoudscontracten Ballast Nedam oplevert, is niet naar buiten gebracht. Ook wil het bedrijf niet bekendmaken hoeveel omzet ermee was gemoeid.

Behalve de vier contracten heeft de deal ook betrekking op twee stafleden. Volgens Ballast Nedam biedt de verkoop “kansen voor verdere groei van het team en de portefeuille in een omgeving die uitsluitend gericht is op de windindustrie”.

Deutsche Windtechnik heeft bijna achthonderd medewerkers en zorgt voor bijna drieduizend windturbines in Duitsland en andere Europese landen. Het concern is sinds acht jaar betrokken bij onderhoudswerkzaamheden aan vier offshore-windparken.

Daar komen door de transactie met Ballast Nedam bij de windparken Eneco Luchterduinen (129 MW), Prinses Amaliapark (120 MW), Butendiek (288 MW) alsmede Westermeerwind (144 MW) dat momenteel wordt gebouwd in het IJsselmeer tussen Lemmer en Urk.

Ballast Nedam was een van de eerste bouwers in Nederland die grote mogelijkheden zag in de aanleg van windparken op zee. Mede dankzij de Svanen, een hefschip ooit gebouwd voor de constructie van de Grote Beltbrug in Denemarken, haalde het concern een groot aantal opdrachten binnen voor de bouw van offshore-windparken.

Financiële problemen en de daarop volgende overname door het Turkse Renaissance heeft geleid tot een strategische heroriëntatie bij Ballast Nedam, dat sinds vrijdag niet langer beursgenoteerd is.

Reageer op dit artikel