nieuws

Aardgas weg voor warmte

bouwbreed

Aardgas weg voor warmte

Het gebruik van aardgas als bron voor de warmtevoorziening zal moeten verdwijnen. Dat vindt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Liander twijfelt over vernieuwing aardgasnet

Reden hiervoor is dat ook Kamp ziet dat de omschakeling naar een duurzame energievoorziening op termijn zonder aardgas voor verwarming zal moeten. Verwarming zal dan onder meer met restwarmte, warmte-koudeopslag gaan plaatsvinden, zo is de verwachting.

Een en ander betekent wel dat de huidige koppeling van de warmteprijs in stads- en wijkverwarmingen niet langer in stand kan blijven. Kamp vindt dat niet erg. “Voor een goede ontwikkeling van de markt is het van belang dat er meer aansluiting komt tussen de inkomsten van warmteleveranciers en de kosten die zij maken voor warmtelevering”, aldus Kamp. Of dat betekent dat de prijs van warmte omhoog gaat, laat hij in het midden.

Zijn opmerkingen komen op een moment dat vooral Zuid-Holland druk bezig is met de realisatie van de zogenoemde warmterotonde. De gedachte erachter is dat het Rijnmondgebied voldoende restwarmte produceert om grote delen van Zuid-Holland van warmte te voorzien. “Wethouders moeten nu keuzes gaan maken.” Dat zegt Maya van der Steenhoven, directeur van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Zij vindt het dom om door te gaan met massaal woningen te verwarmen met gas.

Gasleidingen

‘s Lands grootste netwerkbeheerder Liander lijkt het met haar eens te zijn. Cv-ketel, geiser en gasfornuis verdwijnen op termijn uit huis. Liander betwijfelt daarom of het nog moet investeren in vervanging van verouderde gasleidingen, blijkt uit de woorden van directeur asset management van Liander, Daan Schut in De Gelderlander.

Tussen nu en 2040 zouden grote delen van het gasleidingennet moeten worden vervangen. Het net is tussen 1960 en 1990 aangelegd en heeft een gemiddelde leeftijdsduur van 45 jaar. Dus is het hard aan vervanging toe. Volgens Schut kan verwarming op andere manieren en kan koken elektrisch. Hij denkt dat op termijn gasaansluitingen niet meer tot aan huis lopen.

Reageer op dit artikel