nieuws

Verkoop van nieuwe woningen fors gestegen

bouwbreed Premium

Verkoop van nieuwe woningen fors gestegen

De verkoop van nieuwbouwwoningen is vorig jaar gestegen met 29 procent. Er werden ruim 30.000 woningen verkocht.

Dat blijkt uit cijfers van de NVB, de vereniging voor ontwikkelende bouwbedrijven. In 2015 werden ruim 6600 woningen meer verkocht dan in het jaar ervoor.

Sinds 2007 zijn er niet meer zo veel nieuwbouwwoningen in een jaar. Topmaand was juli met 3075 verkochte woningen. Zo veel woningen zijn er sinds januari 2008 niet meer in een maand verkocht.

Toch willen de ontwikkelende bouwers de vlag niet uithangen. Sinds september van vorig jaar is er namelijk sprake van een opvallende daling. In december werden 2368 nieuwbouwwoningen verkocht, terwijl in september nog 2848 nieuwe woningen een koper vonden. De laatste jaren was er na de zomer nog sprake van oplopende verkopen naar het eind van het jaar toe.

Nico Rietdijk, directeur van de NVB is niet geschrokken van de daling. “Dat is een groot woord. Maar het heeft ons wel verbaasd.”

Rietdijk vreest dat de kredietrantsoenering verdere groei in de weg zit. Het afgelopen jaar zijn de Nibud-normen aangescherpt, waardoor banken minder mogen uitlenen. Ook denkt Rietdijk dat het tekort aan nieuwe bouwlocaties het aanbod remt.

Hypotheekrente

Aan de woningprijzen kan het niet liggen. “Die liggen 6 procent boven het niveau van juni 2013, dat was het dieptepunt. Maar nog altijd 16 procent onder het niveau van augustus 2008.” Tel je daarbij op dat de hypotheekrente nu 2 procent is en in 2008 5,5 procent, dan zou je volgens de NVB-directeur verwachten dat de verkopen nog wel even zouden stijgen.

Directeur Nico Rietdijk van de NVB erkent dat ontwikkelende bouwers op sommige bouwprojecten nog goed kunnen verdienen. “Ontwikkelaars profiteren ten volle van de lage rente.” Maar aan de “inkoopkant” wordt het steeds moeilijker. Onderaannemers verhogen hun prijzen. Om goede marges te halen moeten de bouwbedrijven hun kostprijs in de hand houden, terwijl ze aan de andere kant hun woningen beter en duurzamer moeten maken.

Reageer op dit artikel