nieuws

Verhagen: Nul-op-de-meteridealist bedreigt de bouw

bouwbreed Premium

Verhagen: Nul-op-de-meteridealist bedreigt de bouw
Shutterstock

Starre pleitbezorgers van nul-op-de-meter vormen een bedreiging voor energiebesparing in de gebouwde omgeving en de bouwsector. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland tegen Cobouw.

“Nul-op-de-meter (nom, red) is een fantastisch product, vele bouwbedrijven kunnen het ook al produceren. Maar als bouwer moeten we ook dingen maken die de klant zich kan permitteren. Als een iPhone tien keer duurder was had je die ook niet gekocht. Nom is uiteindelijk noodzakelijk en het einddoel voor 2050, maar die 70.000 euro die dat kost, is voor veel mensen onbetaalbaar”, zo komt Verhagen op voor de klant die kleinere stapjes wil maken.

Geen gratis geld

De Stroomversnellers draaien die discussie juist om. Lever de energierekening in voor een verbouwing, is hun verhaal. Verhagen ziet dat niet gebeuren. “Ondanks de enorme lobby is er nog steeds geen gratis geld. Dacht je dat ik dat kan veranderen? Wij zijn geen bank en de bouw kan ook niet gratis leveren. Nee, ik verdedig hier de aardgasbaten niet, waarom zou ik? Het enige wat ik zeg is. Veronachtzaam labelsprongen niet.”

Verhagen gaat nog een stap verder. Hij stelt dat uitgesproken ‘nommers’ die de bouw miljarden werk beloven, de bouw juist werk kosten. “Iedereen die zegt dat alles fout is behalve nul-op-de-meter benadeelt de bouw en de opgave om energie te besparen. Het gevolg is namelijk dat er helemaal niets gebeurt. Idealisten moeten beseffen dat iedere vorm van energiebesparing mooi meegenomen is.”

We praten het niet de grond in

Verhagen schreef vorige week al een kritisch opiniestuk in Cobouw over de verbouwing van een woning die afrekent met de energierekening. Ook daarin wees hij vooral op de hoge kosten daarvan. Tegenover Cobouw benadrukt Verhagen dat Bouwend Nederland niet tegen de zogenoemde Stroomversnelling is. “We praten het niet de grond in. Sterker nog, we zitten daar voor honderd procent in. Wel dringen we aan op realiteitszin.”

Heb jij nom?

Dat mist hij soms bij Brabantse bestuurders. “D66 zegt nu: nul-op-de-meter . ‘Heb jij ook nom?’, vroeg ik vorig jaar in verkiezingstijd aan dezelfde bestuurder. Weet je wat zijn antwoord was? ‘Nee, ik heb een jarendertigwoning. Weet je wat dat kost?’ Dat is toch gek? Precies dat is het dilemma.”

Vanavond kruisen stroomversneller Leen van Dijke en corporatiedirecteur Paul Terwisscha de degens over dit onderwerp tijdens de bouwbattle in het Cobouw Café te Veldhoven.

Reageer op dit artikel