nieuws

Studie plaveit weg voor ‘smart grids’

bouwbreed

Studie plaveit weg voor ‘smart grids’

Steeds meer ‘duurzame elektriciteit’ wordt opgewekt in de vorm van gelijkspanning. Nieuw wetenschappelijk onderzoek moet de toepassing ervan bevorderen in slimme netten.

De studie draait als interdisciplinair onderzoeksproject DC Distribution Smart Grids (DCSMART) mee in het Horizon 2020-programma van het European Research Area Network (ERANET). Met steun van ERANET kan het project drie promovendi en twee postdoc-onderzoekers aan de TU Delft en één promovendus aan de TU Eindhoven benoemen. Het project moet problemen zien op te lossen die de toepassing van gelijkstroom en slimme energienetten ofwel smart grids in de weg staan.

Hernieuwbare energie zoals zonnestroom komt beschikbaar in de vorm van gelijkspanning. Die wordt verdeeld via het openbare elektranet. Bij de omzetting van de gelijkspanning in wisselspanning ontstaat verlies, dat groter wordt wanneer de wisselspanning weer wordt omgezet in gelijkspanning om bijvoorbeeld de accu van een elektrische auto te laden. “Dat kan veel beter door de accu direct te laden met gelijkspanning uit onder meer zonnepanelen”, zegt Pavol Bauer, hoofd van de faculteit DC Systems, Energy Conversion & Storage van de TU Delft.

Er moet dan wel een net zijn om gelijkspanning te distribueren. Op de schaal van een gebouw is dat volgens Bauer goed te doen. Gelijkspanning uit zonnepanelen op het dak wordt opgeslagen in accu’s voor werking van de led-verlichting. Mede daardoor is een dergelijke installatie goedkoper aan te gelegen dan een conventioneel systeem.

Ook veel bestaande toestellen die voor wisselspanning zijn bedoeld, kunnen op gelijkspanning draaien. Dat kan omdat een aantal van zulke apparaten de wisselspanning van het openbare net gelijkricht. Een slimme schakeling zorgt ervoor dat ze in combinatie overal ter wereld met elke netspanning te gebruiken zijn.

Mede daardoor lijkt een omschakeling naar gelijkspanning voor de hand te liggen; niet in de laatste plaats omdat decentrale opwekking daarvan toeneemt. De opbrengst van kleinere energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines kan worden gecombineerd om stroom op aanvraag te leveren. “De prestaties van deze voorzieningen zijn nog onvoorspelbaar”, zegt Bauer. “Geavanceerde technologieën voor hernieuwbare energie kunnen de transitie naar een slimmer elektriciteitsnet faciliteren.” Daarvoor zijn complexe systemen nodig die gelijkspanning integreren in het bestaande elektriciteitnet en een oplossing bieden voor de technische problemen van gelijkspanning. Mede daardoor komen volgens hem ook smart grids beter tot ontwikkeling.

Reageer op dit artikel