nieuws

Schultz schrapt aanpassing kustbouw

bouwbreed Premium

Schultz schrapt aanpassing kustbouw

Minister Schultz zet een streep door de aanpassing van de bouwregels voor de kust. De minister zal de bepaling “isoleren” uit de door haar voorgestelde herziening van het kustbeleid, zo zei ze donderdag tegen de Tweede Kamer.

Sinds Schultz net voor de kerst bekend maakte dat ze de regels voor kustbebouwing wilde versoepelen lag ze flink onder vuur van natuurorganisaties en het parlement. Met haar voorstel wilde de minister een deel van de verantwoordelijkheid over bouwactiviteiten bij de provincies en gemeenten neerleggen. “Een “Nee” tegen kustbebouwing moest een “Nee, tenzij” worden,” zei ze. In eerste instantie verdedigde ze de aanpassing met de opmerking dat het er niet om ging om kustbebouwing toe te staan, maar om het makkelijker te maken dat strandtenten langer konden openblijven voor een kopje koffie voor winterse strandwandelaars.

Maar de minister bleek de dynamiek van het dossier zwaar te hebben onderschat. Dat gaf ze ook toe. “Ik hou ook van een mooie lege kust. Maar de vergelijking met de Belgische kust die in de pers te lezen was heeft me wel verrast. Aan de ene kant ben ik blij dat er zoveel steun is voor onze ongerepte kust, maar ik vind het verdrietig dat er zoveel onrust is ontstaan.”

Uiteindelijk bleek al voor het debat dat een kamermeerderheid deze maatregel niet zou steunen en haalde de minister bakzeil.

Schultz gaf aan dat ze graag met natuur- en milieuorganisaties in overleg gaat om verder te praten over de Nederlandse kust. “Dat zouden we best een kust-pact kunnen noemen.”

Verschillende partijen gaven tijdens het debat aan zich grote zorgen te maken over de bouwplannen die er nu al bestaan. Eric Smaling (SP): “Maggie Macneal zong dat ze terug wilde naar de kust. Ze bedoelde niet naar haar appartement aan de kust.”

Maar volgens Schultz is het niet zo dat de regels de kust beschermen tegen alle bouwprojecten. “Ook onder beschermende regimes is, onder hele strikte regels, bebouwing mogelijk.”

Reageer op dit artikel