nieuws

Plug-and-play bedrijfspand in twintig weken

bouwbreed

Plug-and-play bedrijfspand in twintig weken

Voor een gemiddeld bedrijf is de bouw van een nieuw bedrijfspand een grote stap. Voor het Gemertse Unibouw is het dagelijkse kost. “Het gaat er vooral om dat je de wensen van de klant goed in kaart krijgt. Het is een kwestie van ontzorgen.”

Metaalbedrijf Pretec Precisietechniek maakt onderdelen die onder andere gebruikt worden in de offshore, in de petrochemische en seismische industrie. Maar het bedrijf groeide uit zijn jas. Toen de gemeente Voorschoten besloot een voormalig defensieterrein te bestemmen voor bedrijven, kwam er een kavel beschikbaar tegenover de oude vestiging. Pretec besloot een geheel nieuw bedrijfspand te bouwen. Volgens projectleider Stefan Swinkels van Unibouw kreeg zijn bedrijf verantwoordelijkheid voor alle aspecten van de bouw.

We nemen alles uit handen

“Deze manier van werken is voor ons eigenlijk standaard. We nemen alles uit handen, van realisatie, constructie en ontwerp tot de aanvraag van vergunningen. Zo houden we alles in eigen hand en kan er heel snel gewerkt worden. Belangrijk is dan wel dat je snel en goed in kaart hebt hoe de opdrachtgever het wil, en daar moet je bij helpen als dat nodig is. We willen zoveel mogelijk al voor de start van de bouw in kaart hebben: waar de machines komen te staan, op welke plek de installaties moeten komen, welke duurzaamheidseisen de opdrachtgever stelt. Als dat later in het bouwproces moet worden aangepast, kost dat veel extra tijd.”

Buitenruimte aanpakken

In Voorschoten ging het meedenken nog verder. “Wij schakelen soms wat sneller dan de gemeente, waardoor de kans bestond dat het gebouw al was gerealiseerd, maar de toegang alleen nog bestond uit een reepje noodasfalt. Uiteindelijk hebben we in opdracht van de gemeente ook de buitenruimte aangepakt.”

Het resulteerde in een bouwtijd van 18 weken, afgezien van het inbrengen van de paalfundering net voor de bouwvak. “We stellen ons ten doel om zo’n project binnen twintig weken te realiseren, dus dat is gelukt. Het gebouw is sleutelklaar opgeleverd. En plug-and-play, met alle installatievoorzieningen, zoals krachtstroom en perslucht op de juiste plek.”

projectgegevens

Project: Bedrijfsgebouw en werkplaats

Opdrachtgever: Pretec Precisietechniek

Aannemer + ontwerp: Unibouw

Bouwtijd: 18 weken

Bouwsom: 8,5 à 9 ton euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels