nieuws

Nieuwe beton-cao nog geen gelopen koers

bouwbreed Premium

Nieuwe beton-cao nog geen gelopen koers

Het is nog allerminst zeker dat werkgevers in de betonindustrie zich achter de nieuwe beton-cao zullen scharen.

Dat bevestigt Alfons van Woensel, cao-onderhandelaar van werkgeversorganisatie BFBN.

Vorige maand werd met vakbonden een principeakkoord bereikt over een driejarige cao, inclusief loonsverhoging van 4,5 procent. Dat akkoord zal volgende week worden voorgelegd aan de leden van de BFBN.

“Nee, een formaliteit is dat zeker niet”, zegt Van Woensel. “We hebben natuurlijk lang gedaan om tot een akkoord te komen. Dat geeft wel aan hoe moeizaam het proces is geweest en dat de situatie complex is.”

Volgens de onderhandelaar maakt het voor leden nogal wat uit in welke deelmarkt ze actief zijn. “Woningbouwgerelateerde betonbedrijven zijn nu heel druk. Ze klagen wel over prijzen, maar zien de markt flink aantrekken. Dat geldt echter niet voor de betonproducenten die leveren aan de utiliteitsbouw en de infra. Die hebben het momenteel nog erg zwaar. Dat zal een rol spelen bij hun oordeel over het cao-akkoord.”

Vakbonden en werkgevers hadden bijna twee jaar nodig om tot een principeakkoord te komen. Onderhandelaar Piet Janssen van FNV Bondgenoten benadrukt dat er pas zaken konden worden gedaan toen enkele “verslechteringsvoorstellen” van de BFBN van tafel waren.

Janssen: “Dan heb ik het onder meer over de wens van werkgevers om meer flexuren in te voeren en extra vakantiedagen af te schaffen. Van die voorstellen is eigenlijk niets overgebleven. Wel gaan extra vakantiedagen voor ouderen later in, conform de stijging van de AOW-leeftijd.”

Verrast

Volgens de vakbondsbestuurder heeft ruim 95 procent van zijn achterban ingestemd met het akkoord. “Dat het percentage zo hoog uitvalt, heeft mij ook verrast”, zegt hij. “Waarschijnlijk komt dat doordat werknemers momenteel weer graag vooruit willen kijken.”

Voor de betonproducenten is dat niet anders, denkt Van Woensel. “Drie jaar geleden waren we alleen maar aan het praten over reorganisaties. Dat is nu anders. Dat heeft geholpen bij de totstandkoming van het principeakkoord. De tijd was nu wel rijp om afspraken te maken over zaken als loonsverhoging.” Van Woensel had wel verdergaande afspraken willen maken over duurzame inzetbaarheid van personeel. “Helaas is dat niet gelukt.”

Reageer op dit artikel