nieuws

Niet miezemuizen maar meedenken

bouwbreed

Niet miezemuizen maar meedenken

In weerwil van de voortdurende conflicten tussen bonden en werkgevers rondom de cao’s in onder andere de metalektro en de schildersbranche, worden er wel degelijk cao’s afgesloten. Deze week werd bekend dat de werknemers van gipsplatenfabrikant Fermacell er 6 procent in salaris op vooruitgaan. “Dat mag ook weleens in de krant”, reageert onderhandelaar Arthur Bot van CNV Vakmensen.

Meest opvallend aan de cao – die Fermacell in nauwe samenspraak met de ondernemingsraad van het tachtig werknemers tellende bedrijf en CNV Vakmensen afsloot – is niet het feit dat het personeel in de periode 1 juli 2014 tot 30 juni 2017 6 procent loonsverhoging krijgt, maar dat de werknemers dit jaar 3 procent extra krijgen als compensatie voor uitblijvende pensioenindexatie. Dat extraatje mag het personeel van de gipsplatenfabrikant naar eigen inzicht gebruiken.“Ze kunnen het gebruiken als oudedagsvoorziening, maar als ze het nu aan iets anders willen uitgeven is dat ook prima”, vertelt Bot. “Tegenwoordig weet je toch niet of je misschien wel tot je tachtigste moet doorwerken. Sommige mensen nemen het er dan liever nu van.”

Opgewekt

Technisch directeur Ton Bouw van Fermacell is opgewekt dat hij zijn personeel iets extra’s kan bieden. “We hebben in het afgelopen jaar veel van onze mensen gevraagd. De productie draait op volle toeren en onze mensen moesten vaak overwerken. Dan is het fijn dat je iets terug kunt doen.”

Het idee om het personeel te compenseren voor de uitblijvende indexatie van de pensioenen kwam volgens Bouw vanuit de ondernemingsraad. “Ons pensioencontract met Zwitserleven liep af, dus we hadden de mogelijkheid om van pensioenverzekeraar te wisselen. We zijn een contract aangegaan met pensioenfonds PGB. Dat scheelt ons en onze werknemers behoorlijk in premie. Maar de OR merkte terecht op dat het eindbedrag van de pensioenen daardoor lager kan uitvallen door uitblijvende indexaties. Dat hebben we willen rechtzetten.”

Afspraak met pensioenvoorlichter

Bouw weet nog niet hoe de werk­nemers van Fermacell over het akkoord denken. “We hebben eind deze maand een personeelsbijeenkomst waar we de nieuwe cao toelichten. Daarna bestaat er voor iedereen de mogelijkheid om een één-op-één gesprek te hebben met een pensioenvoorlichter. Maar als ze het geld nu aan iets leuks willen uitgeven kan dat ook. De oude dag is immers voor iedereen anders. Ik neem aan dat de ondernemingsraad niet met deze cao had ingestemd als het personeel er niet achter zou staan.”

Onderhandelaar Arthur Bot van CNV Vakmensen is vol lof over het bedrijf uit Wijchen. “Dit is echt een voorbeeld voor andere bedrijven in de branche. Deze directie laat zien hoe het ook kan. In plaats van te miezemuizen over een paar procentjes hebben ze altijd constructief meegedacht. Een verademing.”

Reageer op dit artikel