nieuws

Kingspan vervangt asbestdak door sandwichplaten met zonnepanelen

bouwbreed Premium

Kingspan vervangt asbestdak door sandwichplaten met zonnepanelen

Kingspan Energy zegt met zijn saneringsconcept Future Proof in te spelen op het verbod op al dan niet gegolfde asbestdaken en op de eis van (bijna) energieneutraal bouwen vanaf 2020.

Future Proof is bedoeld voor onder meer de sanering van asbestdaken in de agrarische sector. Daar ligt nog ruim 80 miljoen vierkante meter aan daken waarin asbest in verwerkt. In totaal ligt er ongeveer 120 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende materialen op daken. Daarvan wordt jaarlijks zo’n 4 miljoen vierkante meter gesaneerd. Te weinig om voor 2024 de daken asbestvrij te hebben, meent Ivo Stroeken, projectmanager bij Kingspan Energy. Commercieel directeur Pieter Snelder van Kingspan Geïsoleerde Panelen ziet een nog dringender reden om meer vaart te maken. “Veel cementgebonden asbestproducten zijn inmiddels zo oud dat het Portlandcement dat de vezels bindt uit elkaar begint te vallen.”

Future Proof-concept

Kingspan Energy zegt de eerste te zijn die met een totaalpakket de agrariër van zijn asbesthoudende daken afhelpt. Het totaal omvat een inventarisatie, sanering en vervanging, gedragen door een financieringsplan. “We hebben daarmee eerder ervaring opgedaan in onder meer Groot-Brittannië en Ierland”, zegt Snelder. “Bij elkaar zijn daarin de afgelopen 3 jaar ruim 400 daken volgens het Future Proof-concept gesaneerd.”

Sandwichpanelen

In Nederland zijn naar hij weet de eerste contracten ondertekend. Het concept maakt het volgens Stroeken mogelijk om een dak te vervangen terwijl het dagelijkse werk dat eronder plaatsvindt gewoon doorgaat. Dat kan omdat de asbestdaken worden geïmpregneerd met een schuim dat in de golfplaten trekt en de asbestvezels inkapselt. Die komen dan niet in de lucht wanneer een dakplaat onverhoopt breekt. Voor het vervangende dak gebruikt Kingspan sandwichpanelen met zijn nieuwe schuimkern uit IPN QuadCore; een vervanger van PIR.

Voldoende houvast

Het nieuwe kernmateriaal maakt het dak feitelijk te dun om er zonnepanelen weersbestendig op te monteren. Een kroonvormig profiel geeft volgens Snelder ruim voldoende houvast aan een railsysteem dat de panelen draagt.

Kingspan Energy financiert het dak; de opdrachtgever betaalt met een vast maandbedrag de investering binnen 15 jaar terug.

Voor het werk schakelt de producent zijn vaste verwerkers in. Het concept is ook geschikt voor woningen en de utiliteit.

Reageer op dit artikel