nieuws

Installaties in huis sturen met de stem

bouwbreed

Installaties in huis sturen met de stem

Gebruikers van het besturingssysteem free@home van ABB-bedrijf Busch-Jaeger kunnen volgens de fabrikant ruim zestig functies in huis bedienen met stemactivering.

De stemactivering is één van de technieken waarmee ABB/Busch-Jaeger zijn systeem voor huisautomatisering Busch-free@home uitbreidt. Al pratend kan deze functie de verlichting bedienen, de verwarming en de ventilatie, de zonwering en de deurcommunicatie. Het systeem sluit aan op het ‘internet der dingen, diensten en mensen’. Spraaksturing moet huisautomatisering eenvoudiger maken.

De benodigdheden zijn specifiek ontwikkeld voor free@home. Producten van andere aanbieders kunnen er niet op draaien zoals met bijvoorbeeld het KNX-protocol wel kan. “Op die manier denken we de kwaliteit van het systeem het best te kunnen bewaken”, zegt Peter Boudewijn van ABB. Voor de langere termijn overweegt de fabrikant “heel beperkt” producten van derden toe te laten tot het systeem.

Die keuze is volgens Axel Kaiser van ABB/Busch-Jaeger mede ingegeven door de positie die de fabrikant met free@home wil innemen op de markt. Hij noemt het een systeem voor woningen en de kleine utiliteit. Technisch gezien stelt het minder eisen aan installateurs dan installaties op basis van het open protocol KNX. Mede daardoor hoopt Kaiser dat die het vaker zullen verkopen.

Gebruikers kunnen de besturing programmeren met namen voor kamers en bepaalde zones. De opdrachten zijn zo in te stellen dat het systeem elk commando bevestigt. Wie niet zeker is van het resultaat van de actie kan het systeem ter verificatie vragen “is de zonwering in de woonkamer gesloten?” en krijgt daarna een bevestiging te horen. In de gevallen dat het systeem een opdracht niet begrijpt, vraagt het om een herhaling. Wanneer het een commando niet kan uitvoeren meldt het systeem dat ook.

De stemherkenning combineert grammatica met een statisch spraakmodel. Algoritmes in de dialoogprocessor van de spraakbesturing onderscheiden conversatie van bevelen. Het spraakmodel past zich aan de gebruiker aan.

Busch-Jaeger programmeerde in free@home namen van verdiepingen, kamers en functies. Het systeem verzamelt gegevens uit de context van een commando en uit een ‘stembibliotheek’. Een actiemenu voert ‘intelligente’ combinaties van verschillende processen uit. Wanneer bijvoorbeeld in de woonkamer de temperatuur boven het ingestelde maximum komt, gaat automatisch de zonwering naar beneden. Het systeem meldt de gebruiker ook wanneer de bewegingssensor in werking komt.

Reageer op dit artikel